موضوع این قسمت از آموزش فوتوشاپ به معرفی فرمان Selective Color اختصاص دارد که یکی از فرامین بسیار مفید برای اصلاح رنگ تصاویر است.
با استفاده از قابلیت سلکتیو کالر (Selective color) می توانیم به طور غیر مستقیم رنگها را تغییر دهیم. در حقیقت نیازی نیست که مستقیما رنگ را سلکت کنیم تا روی آنها تاثیر بگذاریم.
برای درک بهتر عملکرد این ابزار، سه رنگ RGB و CMY را در تصویر زیر ایجاد کردیم. رنگ مشکی در این بین قرار نگرفته چون رنگ مشکی برآیند تمام رنگ ها است و در Selective Color مورد استفاده قرار نمی گیرد.
فرمان Selective Color را از قسمت Image > Adjustment در برنامه فوتوشاپ می توان اجرا کرد اما این فرمان فقط روی لایه کار می کند و اگ روی Group قرار گرفته باشید با مراجعه به این قسمت می بینید که خاموش است.
اما اگر در لایه سراغ Selective Color برویم پنل Selective Color باز می شود. در قسمت بالا، این امکان برای شما در نظر گرفته شده که تنظیمات یک کار را ذخیره کنید و باز مورد استفاده قرار بدهید.
گزینه های Save و Load ، Preset به همین منظور در قسمت بالا دیده می شوند تا اگر تنظیماتی را سیو کردیم برای کسی ارسال کنیم یا مجددا مورد استفاده قرار دهیم.
در قسمت رنگ همان طور که مشاهده می کنید با اینکه Mode رنگ تصویر در حالت RGB است ولی Selective Color در حالت Cyan , Magenta , Yellow , Black کار میکند یعنی برآیندی از RGB و CMYK را در اینجا خواهیم داشت.
در قسمت Colors رنگ های Red ,Yellow , Green , Blue , Magenta , White , Neutral , Black می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
به عنوان مثال اگر روی Red قرار بگیرم و اسلایدر رنگ Cyan را کم و زیاد کنم، روی پیکسل های رنگ قرمز آن تاثیر می گذارد و حتی می بینید که یک مقدار روی Magenta نیز تاثیر گذاری می کند.
اگر اسلایدر Yellow را کم و زیاد کنم، روی رنگ زرد به صورت مستقیم تاثیر نمی گذارد بلکه روی قرمز تاثیر گذاشته و رنگ زرد از آن گرفته می شود که در نهایت به رنگ Magenta RGB در می آید.
در نهایت اگر رنگ مشکی را کم و زیاد کنم روی قرمز ها تاثیر گذاری می کند و خود رنگ قرمز به رنگ سفید در می آید.
در پنل سلکتیو کالر (Selective color) ، حالت Absolute نیز وجود دارد که اگر تیک آن را بزنیم، تاثیرگذاری و عمق رنگ بیشتری خواهیم داشت.
مثلا با افزایش رنگ مشکی، کاملا رنگ مشکی را به رنگ قرمز حاکم می کند.
در ویدیوی اموزشی مربوط به فرمان سلکتیو کالر (Selective color) که به طور اختصاصی توسط استاد عیوض زاده برای سایت لوگونومی تدریس شده می توانید منطقل اصلاح رنگ سایر رنگ ها را نیز در مثال های دیگر مشاهده کنید.
دریافت ویدیو اموزشی فرمان سلکتیو کالر Selective color
اگر دکمه Alt را نگه داریم، گزینه Reset را می بینیم و با زدن آن، تمام تغییراتی که ایجاد کردیم ریست می شود.
اصلاح رنگ بخشی از تصویر با سلکتیو کالر (Selective color) در برنامه فتوشاپ
اگر بخواهم روی تصویر به صورت سلکتیو از کالر سلکتیو استفاده کنم از قسمت Adjustment Layer یا Smart Object به صورت غیر مخرب پنل Selective Color را باز می کنم که در قسمت Properties گزینه های آن دیده می شود.
اصلاح رنگ پس زمینه برای جدا کردن سوژه
معمولا روی تصاویری که به صورت رنگی هستند زمانیکه می خواهیم سابجکت را از پس زمینه جدا کنیم با مشکل ترنزیشن رنگی پس زمینه مواجه هستیم.
به عنوان مثال در تصویر زیر رنگ سبز با تونالیته های مختلفی دیده می شود و نور تابیده شده روی فوم سبز موجب شده جاهایی کمرنگ و جاهای دیگر پررنگ شود.
می توان با استفاده از Selective Color منطق رنگ سبز را در اینجا کاملا تغییر داد به این ترتیب که Cyan را افزایش و Magenta را کم کنم.
در مرحله بعد می توان Yellow را نیز افزایش داد تا رنگ سبز خیلی بهتر مورد استفاده قرار بگیرد. در نهایت اگر مشکی را کم کنم، سبز کمرنگ تر و اگر مشکی را بالا ببرم سبز پررنگ تر می شود.
در این حالت که سبز یکدستی داریم اگر Alt + Shift + Ctrl +E ا بزنیم نتیجه انتخاب رنگ برای Select Subject خیلی بهتر عمل می کند و می توانیم به راحتی سوژه را از پس زمینه جدا کنیم.
در روش دیگری می توانیم با استفاده از Color Range این کار را انجام بدهیم. برای این کار یک Layer Mask به تصویر می دهیم و روی آن دابل کلیک می کنیم. با استفاده از Color Range رنگ سبز را انتخاب می کنیم و با زدن Ok رنگ سبز جدا می شود. اگر شورتکات Ctrl + I را بزنیم، بخش سلکت شده برعکس می شود و سوژه را می توانم به راحتی از پس زمینه جدا کنم.
اصلاح رنگ اضافی تصویر با سلکتیو کالر (Selective color)
فرض کنید در تصویر دیگری، رنگ قرمز زیادی حاکم باشد. برای اصلاح رنگ می توانم با Selective Color رنگ قرمز آن را تغییر بدهم با افزایش Cyan تعادل رنگ آن را بهتر کرده و اصلاح رنگ را به راحتی از طریق Selective Color انجام دهم.
فراموش نکنیم که Selective Color در ترکیب با فرامین دیگر نتایج خیلی بهتری به بار می آورد و حتی می توان از آنها برای اصلاح رنگ لوگو و طراحی لوگو استفاده کرد که در ویدیو های آموزشی مربوط به کامپوزیشن ابن فرامین ترکیبی به طور کامل بررسی شده است.