موضوع این قسمت از آموزش فتوشاپ (Photoshop) که ویدیوی آموزشی آن با تدریس استاد عیوض زاده، در سایت لوگونومی قرار گرفته، اختصاص دارد به معرفی Channel Mixer که توسط آن می توانید رنگهای تصویر را کنترل کرده و یا برای سیاه و سفید کردن تصویر به روشی خاص از آن استفاده کنیم.
برای استفاده از فرمان چنل میکسر (Channel Mixer)، نیازی نیست رنگ غالب تصویر را بدست آوریم. به عنوان مثال، همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، مهم نیست میزان کدام رنگ، بیشتر یا کمتر است شما به راحتی می توانید توسط فرمان Channel Mixer که از مسیر Image > Adjustments > Channel Mixer در دسترس است، رنگ های اصلی تصویر را به طور مجزا تحت تاثیر قرار دهید و اصلاح کنید.
وقتی به صورت مستقیم از فرمان چنل میکسر (Channel Mixer) استفاده میکنیم دسترسی به تنظیمات مجدد وجود ندارد و تصویر به صورت مخرب، اصلاح می شود. اگر بخواهیم به صورت غیر مخرب کار کنیم، در حالت Smart Object یا از طریق Adjustment Layer از این فرمان بهره می ببریم.
از این فرمان می توانیم در وضعیت CMYK یا RGB استفاده کنیم. Channel Mixer در حالت CMYK روی 4 کانال رنگ کار می کند در صورتی که اگر بر روی حالت RGB باشیم فقط بر روی 3 رنگ کنترل داریم و می توانیم اصلاح رنگ را انجام دهیم.
زمانیکه فرمان چنل میکسر (Channel Mixer) را اجرا می کنیم، در پنل باز شده می توانیم با بالا بردن هر کدام از اسلاید رنگ ها، میزان غالب بودن آن رنگ را کنترل کنیم.
در قسمت Output Channel، 3 حالت Red , Green , Blue نیز در دسترس است که مثلا اگر روی Red باشیم می بینیم که میزان رنگ قرمز روی عدد ۱۰۰ قرار دارد و Green و Blue روی صفر هستند.
با کاهش رنگ قرمز، رنگ مخالف آن افزایش می يابد و می بینیم که چگونه جایگزینی رنگ ها صورت می گیرد.
یک اسلاید رنگ مشکی نیز در قسمت پایین قرار دارد که با تغییر آن می توانیم مقداری نور را بیشتر تحت کنترل قرار بدهیم و اصلاح رنگ را انجام دهیم.
اصلاح رنگ سیاه و سفید با چنل میکسر (Channel Mixer) (Channel mixer)
اگر در Channel Mixer ، گزینه Monochrome فعال بشود تصویر به حالت سیاه و سفید در می آید که با بالا و پایین بردن اسلایدر هر رنگ، حالت سیاه و سفید خاصی در عکس ایجاد می شود.
از قسمت Layer Bland Mode نیز می توان حالت های متفاوتی را انتخاب کرد تا این حالت مونوکروماتیک نتایج بسیار متفاوتی را روی تصویر ایجاد کنیم.
اگر مد رنگ را به حالت CMYK تغییر بدهیم که به ۴ کانال رنگ دسترسی داریم و با تغییر هریک از اسلایدرها می توانیم رنگ تصویر را کنترل کنیم.
برای درک بهتر تغییرات اعمال شده روی رنگ تصویر، 3 لایه رنگ RGB را روی تصویر ایجاد کردیم که شامل 3 رنگ قرمز، سبز و آبی می شود.
بر روی کلیه این لایه ها، از Channel Mixer استفاده می کنیم. مثلا اگر روی رنگ قرمز قرار بگیرم و اسلایدر آن را کم و زیاد کنیم می بینید که فقط روی این رنگ، تأثیر می گذارد.
در حالت سیاه و سفید نیز هر یک از رنگ ها با تونالیته خاکستری قابل تغییر هستند و رنگ آنها از کاملا سیاه تا کاملا سفید تغییر پیدا می کند و اصلاح رنگ به راحتی انجام می شود.
یکی از مهمترین کاربردهای چنل میکسر (Channel Mixer) در فتوشاپ (Photoshop) ، اصلاح تصاویری است که روی آن ها رنگ اضافی وجود دارد. مثلا در تصویر زیر می بینید که با رنگ آبی روی تصویر خط خطی شده و می خواهیم این خط خطی ها را از بین ببریم.
برای اصلاح رنگ این تصویر می توانیم به Channels مراجعه کنیم و با توجه به اینکه خودکار، رنگ آبی دارد، روی رنگ آبی در Channels قرار می گیریم و همانطور که می بینید رنگ آبی نمایش داده نمی شود.
این روش ایراداتی دارد و خطوط سفید رنگ و روشنی را به جا میگذارد که البته با Restore کردن می توان آنها را درست کرد.
اما روش بهتر این است که از چنل میکسر (Channel Mixer) استفاده کنیم. مثلا، برای درست کردن این عکس که در حالت رنگ RGB است، Channel Mixer را باز کرده و در حالت Monochrome قرار می گیریم.
سپس رنگ قرمز و سبز را به ۷ کاهش داده ولی رنگ آبی را افزایش می دهیم. همانطور که می بینید نتیجه بسیار بهتر از آن چیزی است که در حالت قبلی داشتیم و خطوط بسیار کمتری روی آن باقی می ماند.
اگر بخواهیم می توانیم در این تصویر، حالت Tint داشته باشیم که اصلاح رنگ را تکمیل کنیم.
برای اینکه به فرمان چنل میکسر (Channel Mixer) و ابزارهای موجود در آن تسلط کامل پیدا کنید می توانید به ویدئوی آموزشی این قسمت در سایت لوگونومی مراجعه نمایید.
دانلود ویدئو آموزشی استفاه از چنل میکسر (Channel Mixer) برای اصلاح رنگ تصویر در برنامه فتوشاپ (Photoshop)