در این قسمت از آموزش فتوشاپ (Photoshop) که توسط استاد عیوض زاده به طور اختصاصی برای سایت لوگونومی تدریس شده قصد داریم انواع لایه ها در فتوشاپ (Photoshop) را به شما معرفی کرده و نحوه استفاده از قابلیت تعدد لایه ها در فتوشاپ (Photoshop) را آموزش دهیم.
فرض کنید در صفحه کاری فتوشاپ (Photoshop) را مانند عکس زیر، خط کشی کردیم و می خواهیم در قسمت های مختلف، تصاویری را اضافه کنیم تا لایه های جدید ایجاد شود.
به روش های زیر می توانید انواع لایه های مختلفی را در این صفحه کاری ایجاد کنیم:
افزودن لایه سلکشن
یکی از روش های افزودن تصویر به صفحه فتوشاپ (Photoshop) و ایجاد لایه جدید، استفاده از ابزار سلکشن تولز (Selection Tools) است. اگر بخواهیم تصویر دیگری را به قسمت بالایی صفحه کاری وارد کنیم، می توانیم مراحل زیر را انجام دهیم:
تصویر دوم را باز کرده و Select All می کنیم.
به صفحه کاری مورد نظر می آییم و با ابزار سلکشن تولز (Selection Tools) یک سلکشن در محدوده ای که می خواهیم تصویر اضافه شود، ایجاد می کنیم.
به مسیر زیر می رویم:
Edit > Paste Special > Paste In To
همان طور که مشاهده می کنید، تصویر در یک لایه جدید ایجاد شده و همراه با یک لیر مسک (Layer Mask) ، روی لایه قبلی قرار می گیرد.
با توجه به اینکه لایه جدید با لیر مسک (Layer Mask) ایجاد شده میتوانیم آن را جابجا کنیم تا بخش خاصی از تصویر در محدوده ای سلکت کردیم نمایش داده شود.
لیر مسک (Layer Mask) موجب شده که قسمتهای دیگر تصویر دیده نشود پس اگر آن را خاموش کنیم، کل تصویر دوم در صفحه کاری دیده می شود.
افزودن لایه لیر مسک (Layer Mask)
روش دیگری که می توانیم برای ایجاد انواع لایه ها در فتوشاپ (Photoshop) از آن استفاده کنیم، لیر مسک (Layer Mask) است. برای استفاده از این روش:
- تصویر دوم را با کلیک و درگ به تصویر اول وارد می کنیم
- با استفاده از لیر مسک (Layer Mask) ، سلکشن ایجاد می کنیم
همانطور که می بینید بازهم یک لایه جدید ایجاد شد و تصویر دوم دقیقا در همان قسمتی از لایه اول که مد نظر بود قرار گرفت.
لیر مسک (Layer Mask) یکی دیگر از انواع لایه هایی است که می توانیم در فتوشاپ (Photoshop) ایجاد کنیم و تفاوت آن با نوع لایه قبلی، در زنجیری است که برای آن فعال است.
در لایه نوع قبلی که تصویر را به سلکشن وارد کردیم، این زنجیر فعال نبود. اگر زنجیر را غیرفعال کنیم، می توانیم تصویر یا لیر مسک (Layer Mask) را به طور جداگانه حرکت بدهیم و اگر زنجیر آن فعال باشد، می توانیم هر دوی آن را با هن حرکت بدهیم. برای آشنایی با ویژگی های لیر مسک (Layer Mask) می توانید به ویدئوی آموزشی مربوط به لیر مسک (Layer Mask) در سایت لوگونومی مراجعه کنید.
افزودن لایه فریم (Frame)
روش دیگری که در فتوشاپ (Photoshop) نسخه ۲۰۲۱ اضافه شده و به شما امکان وارد کردن تصویر دیگری را به صفحه کاری می دهد، ابزار فریم (Frame) است. این ابزار به طور کامل در ویدئوی دیگری تدریس شده که می توانید از وب سایت لوگونومی دریافت کنید.
با استفاده از این قابلیت می توانیم:
• روی یک لایه ای که قفل نباشد، قرار بگیریم.
• ابزار فریم (Frame) را انتخاب کنیم
• حالت چهار ضلعی را انتخاب کنیم
• در محدوده ای که می خواهیم یک تصویر اضافه کنیم، فریم (Frame) را بکشیم
همانطور که می بینید پس از کشیدن فریم (Frame) یک لایه ایجاد می شود و در پنل لایه ها (Layers) نمایش داده می شود. این لایه، مسک نیست و نباید با مسک اشتباه گرفته شود.
تصویر دوم را از قسمت بریج در فتوشاپ (Photoshop) وارد تصویر اول می کنیم.
همان طور که مشاهده می کنید تصویر به راحتی در محدوده فریم (Frame) قرار میگیرد و میتوان آن را جابجا کرد یا اندازه آن را تغییر داد.
از ابزار فریم (Frame) می توان روی تصاویری که در لایه های مختلف فتوشاپ (Photoshop) قرار دارند نیز استفاده کرد. بنابراین، اگر تصویر از قبل در این لایه بود و به صورت مستقیم آن را منتقل کروه بودیم، در اینجا قرار بودیم:
می توانستیم بعد از اینکه روی محدوده قرار گرفت با استفاده از ابزار فریم، یکبار دیگر کلیک درگ کنیم تا تصویر دوم داخل محدوده ای که ایجاد کردیم، قرار بگیرد.
افزودن لایه کلیپینگ مسک (Clipping Mask) در فتوشاپ (Photoshop)
کاربرد و قابلیت های کلیپینگ مسک (Clipping Mask) را در ویدئوی آموزشی دیگری توضیح دادیم و در این اینجا به طور خلاصه مراحل استفاده از آن را بیان می کنیم:
• در قسمتی از صفحه کاری یک سلکشن ایجاد می کنیم
• این سلکشن را رنگ می کنیم و با زدن Ctrl + T سایز آن را تنظیم می کنیم
• تصویر دوم را با حالت بریج فتوشاپ (Photoshop) و کلیک درگ کردن وارد تصویر اول می کنیم
• زمانیکه دو لایه روی هم قرار گرفتند (دقت کنید که لایه تصویر باید روی لایه سلکشن باشد) شورتکات Alt + Ctrl + g را می زنیم تا کلیپینگ مسک (Clipping Mask) شود.
• به این ترتیب فقط بخشی از تصویر دوم داخل محدوده سلکشن نمایش داده می شود.
ایجاد لایه سلکشن و لیر مسک (Layer Mask) در فتوشاپ (Photoshop)
روش دیگر برای ایجاد لایه در فتوشاپ (Photoshop) ، استفاده از ابزار سلکشن و لیر مسک (Layer Mask) است. برای این کار:
- یک سلکشن ایجاد می کنیم.
- تصویر دوم را وارد صفحه کاری کرده و روی سلکشن قرار می دهیم.
- سلکشن را از پنل لایه ها (Layers) روی لایه تصویر قرار می دهیم.
- لیر مسک (Layer Mask) را انتخاب می کنیم.
همانطور که می بینید بخش بیرونی تصویر دوم، حذف می شود و فقط بخش داخل سلکشن آن باقی می ماند.
ایجاد لایه وکتور مسک (Vector Mask) با ابزار Ellipse tool
اگر دوره آموزش طراحی لوگو با ایلاستریتور را از وب سایت لوگونومی دریافت کرده باشید با ابزار Ellipse tool به عنوان ابزاری که قابلیت ترسیم دارد آشنا شدید. این ابزار دقیقا در برنامه فتوشاپ (Photoshop) هم وجود دارد و به شما اجازه می دهد به صورت وکتور از آن استفاده کنید.
برای ایجاد لایه جدید به این روش:
• ابزار Ellipse Tool را در حالت Path قرار میدهیم.
• یک دایره به اندازه ای که می خواهیم تصویر دوم در آن قرار بگیرد رسم می کنیم.
• دایره ایجاد شده با ابزار Path Selection Tool قابلیت جابجایی دارد.
نکته: دایره ای که رسم شده قابلیت چاپ ندارد و فقط یک المان نمایشی است.
دکمه Ctrl را نگه داشته و روی مسک در پنل لایه ها (Layers) کلیک کنید تا در حالت وکتور مسک (Vector Mask) دیده بشود. این روش، یکی از غیر مخرب ترین حالت هایی است که در فتوشاپ (Photoshop) از آن می توانیم برای ایجاد لایه در فتوشاپ (Photoshop) استفاده کنیم.
در حالت وکتور مسک، لایه در حالت اسمارت آبجکت است و می تواند لیر مسک (Layer Mask) هم داشته باشد. بنابراین، ترکیبی از تصویر در یک لایه همراه با لیرمسک ، وکتور مسک (Vector Mask) و حتی فیلتر مسک (Filter Mask) است که قابلیت های بسیار زیادی برای ویرایش تصویر به شما می دهد.
ایجاد لایه روی تصویر با ابزار فریم
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، روی یک تصویر هم می توانیم با ابزار فریم، تغییراتی ایجاد کنیم. برای این کار:
• ابتدا تصویر را وارد صفحه کاری می کنیم
• ابزار فریم (Frame) را انتخاب کرده و روی حالت دایره قرار می دهیم
• روی لایه مورد نظر با استفاده از ابزار فریم، یک دایره رسم می کنیم.
تغییرات و ویرایش تصویر روی انواع لایه ها در فتوشاپ (Photoshop)
تا این مرحله به روش های مختلفی در فتوشاپ (Photoshop) ، لایه ایجاد کردیم. در ادامه می خواهیم با قابلیت هایی که هر کدام از این لایه ها برای ویرایش تصویر به ما می دهند آشنا شویم.
ویرایش لایه Vector Mask
فرض کنید بخواهیم یک فیلتر به تصویر لایه وکتور مسک (Vector Mask) بدهیم. برای مثال از قابلیت بلک اند وایت استفاده کنیم.
به مسیر زیر می رویم:
Image > Adjustments > Black & White
تا تصویر، سیاه و سفید بشود.
همانطور که در پنل لیزر می بینید، این لایه بسیار پیچیده است چون شامل تصویر به صورت اسمارت آبجکت، لیر مسک (Layer Mask) و وکتور مسک (Vector Mask) و فیلتر مسکی که بلک اند وایت درون خودش دارد می شود.
هر کدام از این مسک ها قابلیت خاموش و روشن شدن دارد و می توانید به دلخواه از آنها استفاده کنید.
حالا اگر بخواهیم بخشی از تصویر را به صورت رنگی نمایش بدهبم می توانیم در فیلتر مسک، بخشی از افکت سیاه و سفید را با ابزار براش پاک کنیم.
ویرایش لایه فریم
در لایه فریم (Frame) هم می توانیم افکت بلک اند وایت را ایجاد کنیم و اگر بخواهیم بازهم می توانیم در پنل لایه ها (Layers) و در قسمت کناری، افکت ایجاد شده را با باز کردن پنجره کشویی در همین لایه فریم، ببینیم.
اگر بخواهیم قسمتی از تصویر رنگی و مابقی آن سیاه سفید باشد از مسک روی افکت استفاده کردع و با ابزار براش، افکت سیاه و سفید بخش مورد نظر را پاک می کنیم.
ویرایش لایه لیر مسک (Layer Mask)
در لایه Layer Mask نیز افکت بلک اند وایت را ایجاد کرده و با فیلتر مسک (Filter Mask) یا با سلکشن توسط ابزار براش، بخشی از افکت را محو کرده و حالت رنگی به آن می دهیم در صورتیکه مابقی تصویر سیاه و سفید باقی می ماند.
ویرایش لایه کلیپینگ مسک
پس از ایجاد افکت سیاه و سفید روی لایه کلیپینگ مسک، قابلیت فیلتر مسک (Filter Mask) بوجود می آید و باز هم می توانیم بخشی را به صورت رنگی نمایش بدهیم.
همان طور که مشاهده کردید امکان ایجاد انواع و اقسام لایه ها در نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) وجود دارد که در هر کدام می توانید از قابلیت های خاصی برای ویرایش تصویر استفاده کنید.
همچنین اگر کل لایه ها را انتخاب کنید و در یک گروپ قرار دهید، می توانید با ایجاد مسک گروپ و گرادینت، قسمت پایین آبجکت های صفحه کاری را به حالت محو نشان بدهید و در بکگراند، رنگ دلخواهتان را قرار دهید.
همانطور که مشاهده می کنید قسمت پایین آبجکت ها محو شده و در پس زمینه فید می شود.
مراحل ایجاد لایه های مختلف و ویرایش تصاویر آنها را می توانید در ویدئوی آموزشی مربوطه در سایت لوگونومی مشاده کنید:
لینک دانلود ویدئوی آموزشی ساخت و ویرایش انواع لایه ها در فتوشاپ (Photoshop)