رزولوشن تصویر (Image Resolution) یکی از مهمترین فاکتورهایی است که نقش مهمی در کار با ابزارهای نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) ایفا می کند. به همین علت، پیش از شروع آموزش تخصصی ابزارهای فتوشاپ (Photoshop) در این جلسه آموزشی که به طور اختصاصی توسط استاد عیوض زاده برای سایت لوگو نومی تهیه شده با مفهوم رزولوشن تصویر (Image Resolution) و روش تغییر دادن رزولوشن تصاویر با نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) آشنا می شوید.
رزولوشن استاندارد تصاویر (Standard Image Resolution) چقدر است؟
استاندارد جهانی رزولوشن، حداقل PPI ۷۲ برای تصاویری است که در طراحی وب استفاده می شود و حداقل PPI ۳۰۰ برای کارهایی است که در چاپ، مورد استفاده قرار می گیرد.
همان طور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، تصاویر ۳۰۰ یی پی ای نسبت به تصاویر ppi ۷۲ ، دیتای بیشتری به ما می دهد اما موضوع اینجا است که این دیتای بیشتر به چه معنا است. برای درک بهتر مفهوم رزولوشن تصویر (Image Resolution) و همچنین مفاهیمی مانند Full HD ، k4 یا HD باید سایز هر تصویر را بررسی کنیم.
سایز تصاویر
به طور کلی سایز استاندارد تصاویر براساس کیفیت آنها به ۴ اندازه زیر تقسیم بندی می شود:
• تصویر: ۴۸۰DVD در ۷۲۰
• تصویر تصاویرP ۷۲۰ که HD محسوب می شود: ۷۲۰ در ۱۲۰۰
• تصاویر فول اچ دی: ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰
• تصویر Ultra HD که الان k4 در دسترس ترین آن است: ۲۱۰۰ در ۳۸۴۰
هرچه مقدار پیکسل بیشتر میشود، ابعاد تصویر هم افزایش پیدا می کند و ابعاد تصویر بزرگتر، وضوح بیشتری نیز دارند. البته وقتی که در فتوشاپ (Photoshop) به یک تصویر نگاه می کنیم، چه High رزولوشن باشد، چه Low رزولوشن، درصفحه مانیتور خیلی قابل قیاس نیست.
زمانی این تفاوت برای ما اهمیت پیدا می کند که بخواهیم در تصویر زوم کرده و جزئیات یک نقطه را مشاهده کنیم. میزان رزولوشن یا همان دیتایی که در هر تصویر وجود دارد، روی کار اصلی که ما می خواهیم انجام بدهیم، مثل تصویر سازی یا طراحی پوستر تاثیر می گذارد و در حقیقت، رزولوشن بالا تاثیر بسزایی در خروجی ما خواهد داشت.
به عنوان مثال، دو تصویر زیر را درنظر بگیرید که یکی از آنها دارای رزولوشن ۳۰۰ پی پی آی و دیگری دارای رزولوشن ۷۲ پی پی آی است. وقتی دو تصویر را در کنار هم دیگر نمایش می دهیم شاید تفاوت چندانی در ظاهر آنها مشاهده نکنیم.
اما زمانی این تفاوت به چشم دیده میشود که روی یک نقطه زوم کنیم. همانطور که در تصویر زیر می بینید، وقتی که زوم می کنیم، کماکان روی تصویر بالا که High رزولوشن است جزئیات بسیار بیشتری را می بینیم درحالیکه هنوز به پیکسل نرسیدیم ولی در تصویر پایین به دلیل این که رزولوشن پایین تری دارد، دیگر دیتایی به ما نشان نمی دهد و تصویر تار می شود.
تنظیمات رزولوشن تصویر در فوتوشاپ
در نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) ، تنظیمات رزولوشن تصویر (Image Resolution) در گزینه ایمیج سایز (Image Size) امکان پذیر است. همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، در گوشه پایین سمت چپ هر تصویر در محیط فوتوشاپ، می توانیم سایز را مشاهده کنیم که به طور پیشفرض برحسب پیکسل (Pixele) است:
اگر بخواهیم این سایز را به سانتیمتر مشاهده کنیم، با استفاده از کلید های Ctrl+r ابتدا خط کش را فرا می خوانیم سپس با کلیک سمت راست روی خط کش، واحد اندازه گیری را به سانتی متر تغییر می دهیم و همانطور که می بینید سایز تصویر به صورت Cm 20 در Cm 20 با رزولوشن ۷۲ PPI نشان داده شده است.
برای تغییر این سایز و رزولوشن تصویر (Image Resolution) باید به منوی Image بیاییم و روی گزینه ایمیج سایز (image size) کلیک کنیم. به این ترتیب، دیالوگ باکسی باز می شود که کل اطلاعات مربوط به میزان پیکسل و سایز واقعی تصویر را به ما خواهد داد.
همانطور که پیش از این گفتیم، ابعاد تصویر به میزان رزولوشن و تعداد پیکسل ها بستگی دارد. در حقیقت از تقسیم کردن تعداد پیکسل به رزولوشن، ابعاد تصویر به دست می آید. به عنوان مثال، اگر بخواهیم طول و عرض این تصویر را بدست بیاوریم، به این ترتیب عمل می کنیم:
تعداد پیکسل در عرض، تقسیم بر رزولوشن = ابعاد عرض عکس برحسب اینچ ضربدر ۲.۵۴= ابعاد عرض عکس به سانتی متر
567/72=7.87*2.54=20.0 cm
با استفاده از این فرمول، اگر رزولوشن تصویر (Image Resolution) و پیکسل های عکس را در اختیار داشته باشید، ابعاد آن را به راحتی می توانید محاسبه کنید.
تغییر ابعاد عکس در فتوشاپ (Photoshop)
برای تغییر ابعاد تصویر در فتوشاپ (Photoshop) ، گزینه های مختلفی در پنل Image Size در اختیار شما است. زمانیکه بخواهید طول و عرض تصویر را تغییر دهید، یک علامت زنجیر را مشاهده می کنید. اگر این زنجیر، فعال باشد، تناسب طول و عرض حفظ می شود. بنابراین، اگر طول را تغییر بدهید نرم افزار به طور خودکار عرض را تغییر می دهد تا تناسب آن حفظ شود.
حالا اگر زنجیر را برداریم و به عرض عدد 5 را بدهیم، تصویر دفورمه می شود. این دفورمگی رنگ ها می تواند خواسته یا ناخواسته باشد. زمانی که دوباره آن را فعال میکنیم، تناسب طول و عرض یکسان می شود.
در قسمت ایمیج سایز (Image size) حجم فایل تصویر، نوشته شده است.
در قسمت Dimensions، تعداد پیکسل های طول و عرض تصویر به شما نمایش داده می شود.
در قسمت رزولوشن (Resolution) می توانید تعیین کنید که عدد برحسب پیکسل بر اینچ محاسبه شود که در حال حاضر ۷۲ پی پی آی را نشان میدهد یا پیکسل بر سانتی متر که با انتخاب آن، عدد ۲۸.۳۴۶ معادل با ۷۲ پی پی آی محاسبه می شود.
اگر Resample را غیر فعال کنیم، بخشی به نام اینترپولیشن از کار میافتد و به این ترتیب مقدار پیکسل ثابت می ماند. در این شرایط اگر مقدار رزولوشن را افزایش بدهیم، سایز تصویر کاهش پیدا میکند. در حقیقت، تغییر در مقدار طول و عرض با رزولوشن نسبت معکوس پیدا می کند. اگر Resample را مجدد فعال کنیم، تناسب طول و عرض را می توانیم حفظ کنیم ولی پیکسل نیز تغییر پیدا خواهد کرد.
شاید ایجاد تغییرات در رزولوشن و ابعاد تصویر روی صفحه مانیتور چندان برای ما محسوس نباشد اما این مسئله هنگام چاپ عکس، تفاوت قابل توجهی ایجاد می کند.
نکته: در فتوشاپ (Photoshop) روی هر دیالوگ باکسی که باز می شود، گزینه Ok و Cancel دیده می شود اما اگر دکمه Alt را نگه داریم به جای گزینه cancel گزینه Reset نمایان می شود که با انتخاب آن، تمام تغییرات ایجاد شده در آن پنل، به حالت اول برمیگردد.
تغییر رزولوشن تصویر در فوتوشاپ
برای بالا بردن رزولوشن تصویر(Image Resolution) می توانیم از پنل Image Size در قسمت Resolution کیفیت و وضوح تصویر را به اندازه دلخواهمان بالا ببریم.
به این ترتیب، سایز تصویر به واسطه این که با پیکسل های بیشتری نمایش پیدا می کند، افزایش می یابد. برای اینکه پیکسل های جدیدی نمایش داده شوند، هر پیکسل تازه ایجاد شده، رنگش را از پیکسل های موجود می گیرد. این مسئله به خصوص در مرزها موجب افت کیفیت تصویر می شود.
برای کنترل کیفیت تصویر می توانیم از گزینه اینترپلیشن (Interpolation) استفاده کنیم. برای اینکه ابزار Interpolation بهتر عمل کند، ابتدا روی لبه تصویر قرار می گیریم و روی آن زوم می کنیم.
نکته: زمانیکه روی تصویر نمایش داده در پنل، کلیک می کنیم حالت قبل را میبینیم و زمانیکه کلیک را رها می کنیم، حالت جدید مشاهده می شود.
حالا یکی از این روشهای اینترپولیشن را میتوانیم انتخاب کنیم تا کیفیت تصویر بعد از افزایش رزولوشن، بهتر شود.
برای مثال اگر گزینه Hard Edges Nearest Neighbor را انتخاب کنیم، تعداد بیشتری پیکسل، یک رنگ واحد را به خود می گیرند.
در حالت Bilinear میبینیم که سایز هر پیکسل کاهش چشمگیری پیدا کرده و مقدار رنگ بیشتر می شود. اگر این تصویر را با حالت قبل مقایسه کنیم، می بینیم که تعداد بیشتری از پیکسل ها، مرزشان را با لبه ها حفظ می کنند. در حقیقت، در حالت بایلینیر (Bilinear) یک مقدار ترانزیشن رنگی به صورت تدریجی در مرزها بوجود می آید.
وقتی که Interpolation را در حالت Bicubic قرار بدهیم، باز ترکیب سایز پیکسل ها تغییر کرده و مرزبندی رنگ ها، افزایش پیدا می کند.
با افزایش رزولوشن، وقتی که پیکسل های قرار گرفته در کنار هم، رنگ ها را به اشتراک می گذارند، یک مقدار نویز ایجاد می شود. برای برطرف کردن نویز میتوانیم از پریسرو دیتیلز نسخه دو (Preserve Details 2)، استفاده کنیم.
معمولا حالت پریسرو دیتیلز نسخه ۱ (Preserve Details 1) یک مقدار کمتر از نسخه شماره ۲ که در نسخه های جدید نرم افزار فوتوشاپ از سال ۲۰۱۸ به بعد معرفی شد، می تواند روی کاهش نویز تاثیر گذار باشد.
اگر ریدیوس نویز (Reduce noise) را افزایش بدهیم، نویز به میزان قابل ملاحظه ای کاهش پیدا میکند و قابل استفاده است.
بسته به تصویری که شما روی آن کار می کنید می توانید تصمیم بگیرید که از کدام یک از این حالت ها استفاده بشود که وضوح تصویر پس از افزایش رزولوشن، بیشتر شود.
به خاطر داشته باشید که افزایش و کاهش رزولوشن تاثیر بسزایی بر روی خروجی های ما دارد.
مقدار استاندارد ppi، Dpiو Lpi برای چاپ
هدف از ویرایش تصاویر در فوتوشاپ، معمولا چاپ آنها است به همین علت است که ما به غیر از مسئله پی پی آی (ppi) باید دی پی ای (Dpi) را هم در نظر بگیریم.
همانطور که پیش از این گفتیم، دی پی ای (dpi) در کامپیوتر قابل مقایسه نیست و فقط در خروجی و در چاپ می شود گفت که پرینترها توان دارند که بر اساس آن توان، محاسباتی انجام داده و تصویر را چاپ کنند یا خیر.
واحد دیگری به نام ال پی آی (Lpi) هم وجود دارد که در خروجی هایی که برای چاپ های صنعتی یا چاپ آف ست در لیتیو گرافی ها مورد استفاده قرار می گیرد، قابل مقایسه است.
در جدولی که در تصویر بالا مشاهده می کنید، بهترین میزان رزولوشن برای کارهای چاپی (dpi) و کارهای دیجیتال و کامپیوتر (ppi) مقایسه شده است.
دی پی آی (dpi) همان پیکسل بر اینچ است. اگر می خواهید تصویر تان را به نحوی تنظیم کنید که در خروجی مثلا با لیزر پرینتر یا دستگاه های چاپگرهای رومیزی چاپ شود، حتما نیازی نیست که رزولوشن بالایی داشته باشد.
رزولوشن مورد نیاز برای چاپ در سایز های مختلف را می توانید حدودا به اندازه زیر در تصاویر تنظیم کنید:
• برای یک پرینتر رومیزی، اگر حداکثر سایز A3 باشد، رزولوشن بین ۱۳۰ تا ۱۷۰
• برای چاپ روزنامه بین ۱۷۰ تا ۲۴۰
• برای دفاتر فنی بین ۲۰۰ تا ۲۴۰
• برای مجلات با کاغذهای نازک با گرماژ پایین بین ۲۰۰ تا ۲۴۰
• کاغذ گلاسه برای مجله یا کاتالوگ یا برای کاغذهای با گراماژ بالاتر، حدود ۳۰۰
• در چاپ آفست حداقل در کاتالوگ های با کیفیت های بالا، حداکثر ۳۵۰
• برای کتاب های نفیس که عکس های با رزولوشن بالا دارد تا رزولوشن ۴۰۰
این استانداردها و اعداد طبق تجربیاتی که از انتشارات یا مرکز تولیدات ماشین آلات صنعتی یا پرینترها گرفته شده، تهیه شده و شما می توانید با اقتباس از این اعداد، رزولوشن تصاویر مورد نظرتان را در فتوشاپ (Photoshop) تنظیم کنید.
ویدئوی کامل این قسمت از آموزش نرم افزار فوتوشاپ را می توانید به صورت آنلاین در وب سایت لوگونومی مشاهده کنید.