ابزار براش (Brush Tool) که کاربرد آن در این جلسه آموزشی توسط استاد عیوض زاده به طور اختصاصی برای وب سایت لوگونومی تدریس شده یکی از ابزارهای اصلی در فتوشاپ (Photoshop) است که با آن می توانید کارهایی از قبیل نقاشی دیجیتال را انجام داده یا از آن در قسمت های مختلفی مثل لیرمسک (Layer Mask) استفاده کنید.
نقاشی (Painting) با استفاده از ابزار براش
عملکرد ابزار براش (Brush Tool) در فتوشاپ (Photoshop) برای نقاشی به این صورت است که پس از انتخاب ابزار براش (Brush Tool) از نوار ابزار فتوشاپ (Photoshop) می توانید با هر رنگی که در فورگراند مشخص کرده اید، روی صفحه کاری شروع به نقاشی کنید.
ابزار براش (Brush Tool) در فتوشاپ (Photoshop) پنل مشخصی دارد که از منوی Window با انتخاب قسمت Brushes می توانید آن را باز کنید.
پنل براش، شورتکات ندارد اما اگر F5 را بزنید Brush Setting باز می شود که می توانید تنظیمات مربوطه را انجام دهید.
در پنل براش دو تب مختلف وجود دارد:
• Brush Settings
• Brushes
در هر قسمت گزینه های مختلفی در دسترس شما است که با آنها می توانید تغییرات متنوعی در براش ایجاد کنید. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا با کاربرد آنها آشنا شوید.
تغییر شکل ابزار براش
به صورت پیشفرض پس از انتخاب گزینه براش، شما شکل یک قلم را روی صفحه خود می بیند اما این شکل ابزار را می توانید روی حالت های مختلفی قرار بدهید.
برای تغییر شکل براش، مراحل زیر را طی می کنیم:
1. پنجره Preferences را باز کرده وارد قسمت Cursors می شویم
2. در Painting Cursors یکی از سه حالت زیر را انتخاب می کنیم
• حالت استاندارد: در حالت استاندارد، شکل ابزار را به صورت قلم می بینید
• حالت Precise: به صورت پوینتر می بینید
• حالت Normal: شکل قلم را به صورت دایره می بینید
3. پس از انتخاب یکی از حالت ها، Ok را می زنیم.
همانطور که مشاهده میکنید ما حالت نرمال را انتخاب کردیم. در این حالت، قطر قلم نیز قابل مشاهده است.
تغییر سایز براش
اندازه قلم یا سایز براش را می توانید با یکی از سه روش زیر تغییر دهید:
1- با دکمه های رایت براکت و لفت براکت، یعنی همان آکولاد یا پرانتز چپ و راست، اندازه قلم را بزرگ و کوچک کنید.
2- کلیک سمت راست کنید و در قسمت Size اندازه قلم را تعیین کنید
3- دکمه Alt و کلیک سمت راست موس را نگه دارید و با حرکت موس به راست و چپ، سایز قلم را کوچک تر و بزرگتر کنید.
تب Brushes
در تب Brushes چندین فولدر مشاهده می کنید که می توانیم براش های مختلفی را از بین آنها انتخاب کرده و شروع به نقاشی کنیم. General brushes به عنوان یکی از اصلی ترین براش ها در فتوشاپ (Photoshop) مورد استفاده قرار می گیرد.
تعاریف دیگری مربوط به براش ها هم وجود دارد که می توانید از این بخش مدیریت کنید، و حتی می توانید براش جدیدی را اضافه کنید. به عنوان مثال ما براش Soft round را انتخاب می کنیم تا ببینیم به چه صورتی عمل می کند.
تغییر تنظیمات براش در تب Brush Settings
تنظیمات براش بسیار متنوع است و شما به تنظیمات مربوط به آن از روش های مختلفی دسترسی دارید:
1. پنل براش
2. کلیک سمت راست روی صفحه کاری
3. نوار تنظیمات در بالای صفحه
با باز کردن Brush Settings در قسمت Brush Tip Shape تمام تعاریف مربوط به براش وجود دارد که کاربرد آنها را با هم بررسی می کنیم تا بتوانید حالت های مختلفی را برای براش خود تنظیم کنید.
Hardness
هاردنس یا سختی یکی از تنظیماتی است که فقط برای براش های پیش فرض خود فتوشاپ (Photoshop) امکان تغییر دارد. برای درک بهتر Hardness به تصویر زیر دقت کنید:
در این تصویر، خط اول را با هاردنس 0 % رسم کردیم. همان طور که می بینید به نظر می رسد اطراف قلم یک حالت فدر یا نرمی وجود دارد.
خط دوم با Hardness ۵۰ % رسم شده وهمان طور که مشاهده می کنید، اطراف قلم، نسبت به حالت قبل، کمتر محو شده است خط سوم با هاردنس، ۱۰۰ % رسم شده که کاملا شارپ است.
نکته: اگر دکمه Alt و کلیک سمت راست موس را نگه دارید و با حرکت موس به سمت بالا و پایین، هاردنس را می توانید کم و زیاد کنید.
Spacing
گزینه Spacing را اگر روی درصد بالایی قرار بدهیم، بین اشکالی که قرار است با براش روی صفحه رسم شود، فاصله ایجاد می کند:
تبدیل شکل به براش
اگر بخواهیم شکل را تبدیل به براش کنیم نیز امکان پذیر است. طی مراحل زیر می توانیم براش جدیدی ایجاد کنیم:
1. تصویری مثل هلال را روی صفحه کاری ترسیم می کنیم.
2. به مسیر زیر می رویم:
Edit > Define Brush Preset
3. یک نام برای آن انتخاب می کنیم، به عنوان مثال Moon می گذاریم و Ok را می زنیم. می بینید که در قسمت Brushes این گزینه اضافه شده است.
نکته: اگر CapsLk روشن نباشد، قلم را به شکل هلال را می بینیم و اگر روشن باشد همان شکل براش که از تب Preferences انتخاب کردیم، روی صفحه کاری دیده می شود.
تنظیمات Brush tip shape
اگر بخواهیم از همین شکل برای نقاشی استفاده کنیم، فقط کافی است براش را انتخاب کرده، سایز آن و تنظیمات دیگر را به دلخواه مشخص کنیم و شروع به نقاشی با آن روی صفحه کاری کنیم.
1. Hardness
همانطور که می بینید، گزینه هاردنس خاموش می شود و هر شکلی را ترسیم کنیم کاملا شارپ خواهد بود.
2. Spacing
اگر اسپیسینگ را بالاتر ببریم، شکل هلال ماه دقیقا روی صفحه ترسیم می شود:
3. زاویه
در قسمت زاویه، می توانیم زاویه چرخشی آبجکت را تغییر بدهیم
4. قرینه افقی یا عمودی
دو گزینه در کنار زاویه دیده می شود که می توانیم با انتخاب آنها، شکل را قرینه افقی یا عمودی بکنیم
5. Roundness
تغییر Roundness، شکل ما را فشرده تر یا بازتر می کند.
تنظیمات Shape Dynamics
1. Size Title: این گزینه را می توانیم به نحوی تغییر بدهیم که زمان استفاده از براش، سایز ها به صورت یکسان نمایش داده نشود بلکه رندوم تغییر کند.
2. Minimum: در این قسمت می توانیم کوچکترین سایز را بر اساس فشار قلم یا حالت های دیگر، کوچکتر و بزرگتر کنیم.
3. زاویه و Roundness هم در این گزینه وجود دارد که می توانیم در شکل چرخش ایجاد کرده یا حالت فشرده را به صورت رندوم در این قسمت ایجاد کنیم.
تنظیمات Scattering
با Scattering می توانیم، پراکندگی ایجاد کنیم.
تنظیمات Texture
در گزینه Texture می توانیم براش را از حالت تک رنگ خارج کرده و برای براش، بافت ایجاد کنیم که در جلسه های بعدی در بحث پترن به طور کامل به این قسمت می پردازیم.
تنظیمات Color Dynamic
در قسمت Color Dynamic می توانید 2 رنگ متفاوت را انتخاب کنید به عنوان مثال، یک رنگ آبی و یک رنگ مجنتا سپس در قسمت کالر داینامیک، گزینه Apply Per Tip را فعال کنیم و قسمت Foreground / Background Gitter را نیز روی ۱۰۰ بگذاریم، مشاهده می کنید که قلم از رنگ های واسط بین فورگراند و بکگراند به صورت تدریجی استفاده می کند و با کشیدن براش روی صفحه تصویری به شکل زیر ایجاد می شود:
تنظیمات Transfer
در قسمت Transfer می توانید Opacity را بین ۰ تا ۱۰۰ تنظیم کنید و به این ترتیب به صورت رندوم شکل هایی که با براش کشیده می شود دارای شفافیت متفاوتی خواهد بود. به عنوان مثال، اگر رنگ اصلی ما، رنگ آبی باشد می بینید که طیف های مختلفی از رنگ آبی کمرنگ هم حین ترسیم با براش، مورد استفاده قرار میگیرد.
کالیگرافی یا خطاطی با براش
یکی از خصوصیات جالبی که در تنظیمات براش وجود دارد، تبدیل شکل براش به صورت قلم خطاطی است. برای این کار می توانید طبق مراحل زیر عمل کنید:
- به قسمت Brushes برویم و یکی از این جنرال براش ها را انتخاب کنیم
- اسپیسینگ را پایین بیاوریم و هاردنس را تا 100 بالا ببریم
- زاویه (Angle) را روی ۴۵ درجه بگذاریم و Roundness را روی 1% بگذاریم
این شکل براش، شبیه به قلم خطاطی شده و شما می توانید کارهای مختلفی با آن انجام بدهید به عنوان مثال، خطاطی یا خوشنویسی.
در این براش می توان تغییرات بسیار زیادی ایجاد کرد. به عنوان مثال، اسپیسینگ را بالاتر که حالت سایه دار می شود و شکل بسیار شیکی را به خطاطی می دهد.
تصاویری که با براش کشیده می شود در یک لایه قرار می گیرد بنابراین اگر از شورتکات Ctrl + T استفاده کنید می توانید این تصویر را حتی کوچکتر یا بزرگتر بکنید.
ترسیم آبجکت با ابزار براش
با ابزار براش (Brush Tool) استاندارد به راحتی فقط با یک کلیک می توانیم آبجکت مورد نظرمان را با رنگی که در فورگرادند قرار دارد، رسم کرده و در لایه به صورت یک آبجکت نمایش دهیم.
به عنوان مثال، اگر بخواهیم خیلی سریع در لایه یک دایره ترسیم کنیم، نیازی به سلکت کردن و فیل کردن آن نیست بلکه می توانید با انتخاب شکل دایره از قسمت Brushes و انجام تنظیمات زیر، فقط با یک کلیک، دایره ای را روی صفحه کاری رسم کنید:
- براش دایره را از قسمت Brushes انتخاب کنید
- وارد قسمت Brush Tip Shapes شوید
- راندنس (Roundness) را روی 100 بگذارید
- اسپیسینگ را روی حداقل بگذارید
- سایز قلم را به نسبت صفحه افزایش دهید
- رنگ فورگراند را انتخاب کنید
پس از انجام تنظیمات اگر یک کلیک روی صفحه کنید، آبجکت با سایز پیکسل محاسبه شده و روی صفحه کاری نمایش داده شود.
حالا می توانید لایه دیگری روی این آبجکت اولی با شورتکات Alt +N Shift + Ctrl + قرار بدهید و رنگ دیگری انتخاب کنید، سایز براش را تغییر دهید و در نهایت فقط با یک کلیک، دایره دیگری رسم کنید.
اضافه کردن براش از خارج از محیط فتوشاپ (Photoshop)
اضافه کردن براش هایی که در اینترنت یا آرشیو های مختلفی سرچ کردید به فتوشاپ (Photoshop) به راحتی امکان پذیر است. براش های متنوعی را می توانید در چند وب سایت های مختلف که یکی از معروف ترین آنها Brusheezy.com است، پیدا کنید.
در سایت Brusheezy.com می توانید دسته بندی های مختلفی را مشاهده کنید یا حتی یک عنوان را سرچ کنید و براش های مربوط به آن را ببینید. به عنوان مثال، با سرچ کردن Smoke چندین براش به شما نمایش داده می شود که می توانید آن ها را در دیوایس در فولدر مشخصی ذخیره کنید و سپس وارد نرم افزار فوتوشاپ شده و با طی کردن مراحل زیر، براش های جدید را به محیط فوتوشاپ اضافه کنید:
• در قسمت همبرگر پنل براش، گزینه Import Brushes را انتخاب کنیم
• وارد فولدری می شویم که براش های دانلود شده در آن قرار دارد
• فایل مورد نظر را انتخاب می کنیم و OK را می زنیم.
به عنوان مثال ما، براش 20 Smoke Brushes را دانلود کردیم که داخل آن ۲۰ براش موجود بود. همانطور که می بینید کل 20 براش به این پنل اضافه شده و می توانیم هر کدام را که بخواهیم انتخاب کنیم و پس از یک کلیک روی صفحه، شکل آن را مشاهده کنیم:
نکته: سایز این نوع براش ها معمولا خیلی بزرگ است بنابراین برای اینکه شکل براش را به درستی روی صفحه مشاهده کنید بهتر است کلیک سمت راست کرده و سایز را به نسبت صفحه کاری فوتوشاپ تنظیم کنیم.
در وب سایت های خود ادبی که از برنامه فتوشاپ (Photoshop) نیز می توانید به روش زیر وارد آن شوید، جدیدترین براش هایی که توسط هنرمندان بزرگی طراحی شده وجود دارد و میتوانید تمام آنها را با حجمی حدود 1 گیگ دانلود کرده و وارد نرم افزار فوتوشاپ کنید:
1- روی همبرگر که در گوشه پنل براش قرار دارد کلیک کنید
2- گزینه Get More Brushes را بزنید تا به صفحه براش های ادوبی منتقل شوید
3- روی هرکدام از براش ها کلیک کرده و آن را دانلود کنید
4- وارد تب Brushes شوید و همانطور که می بینید براشی که دانلود کردید به این فولدرها اضافه شده است.
برای مثال اگر بخواهیم از حالت Crosshatch استفاده کنیم، بافت های مختلفی وجود دارد اما مواردی که شکل قلم براش کنار آنها دیده می شود را می توانیم انتخاب کنیم.
همانطور که می بینید پس از انتخاب یکی از آنها، می توانیم روی صفحه کاری شروع به نقاشی کنیم و بافت بسیار زیبایی را ایجاد می کند.
لیر بلند مود براش (Layer Blend Mode)
نکته جالبی که درمورد براش ها وجود دارد این است که برای براش ها نیز قابلیت لیربلندمود، وجود دارد. اگر در نوار ابزار بالا، Layer Blend Mode را روی حالت مالتی پلای (Multiply) قرار بدهیم، و چندین بار با قلم شروع به ترسیم کنیم، حالت سایه را ایجاد می کند:
حتی می توانیم رنگ را عوض کنیم و همانطور که مشاهده می کنید، چون در حالت مالتی پلای قرار گرفته، رنگ ها با هم ترکیب می شود:
در حالت Screen، رنگ ها روشن تر می شود:
و اگر در حالت های Overlay یا Soft Light قرار بدهیم نیز تغییرات دیگری مشاهده می کنیم.
قفل کردن لایه براش
یکی دیگر از قابلیت هایی که می توانیم برای استفاده از ابزار براش (Brush Tool) استفاده کنیم، قفل کردن لایه براش است که برای فعال کردن آن باید اولین گزینه ای که جلوی Lock در پنل Layer قرار دارد را انتخاب کنیم.
اگر این گزینه فعال باشد زمانیکه با براش شروع به نقاشی می کنم فقط قسمت های داخلی لایه رنگ می شود و اطراف یا خارج آن رنگ نمی شود:
اما اگر این گزینه را غیرفعال کنیم، همانطور که می بینید کل صفحه را می توانیم نقاشی کنیم:
همچنین می توانیم این لایه را به نحوی قفل کنیم که فقط قسمت پشت آن نقاشی شود. برای اینکار گزینه Lock باید غیرفعال باشد سپس از قسمت Layer Blend Mode براش، گزینه Behind را انتخاب می کنیم. این گزینه در Layer Blend Mode خود لایه وجود ندارد و فقط جز گزینه های براش است. با انتخاب گزینه Behind، فقط قسمت های پشت لایه را می توانیم نقاشی کنیم:
حالت دیگر،گزینه Clear است که می تواند به عنوان پاک کن عمل کند و می توانیم از آن برای حذف کردن هر بخش از تصویر با توجه به شکل براشی که انتخاب کردیم استفاده کنیم.
اضافه کردن براش از داخل فتوشاپ (Photoshop)
امکان اضافه کردن براش از هر تصویری که داخل فوتوشاپ باز کرده باشیم نیز وجود دارد. به عنوان مثال، فرض کنید که می خواهیم از یکی از برگ های تصویر زیر، یک براش تهیه کنیم.
برای این کار مراحل زیر را انجام می دهیم:
1- با استفاده از ابزار Lasso Tool یکی از این برگه ها را انتخاب می کنیم
2- برای این که در لایه دیگری قرار بگیرد از Shift + Ctrl + J را می زنم و این برگ را به وسط منتقل می کنیم
3- فرض کنید بخواهیم ساقه را حذف کنیم، برای این کار:
- Layer Blend Mode را در حالت Clear قرار می دهیم
- براش ساده را انتخاب می کنیم
- سایز آن را کوچک تر می کنیم
- قسمت ساقه را پاک می کنیم
- Layer Blend Mode را از حالت کلیرخارج می کنیم تا دچار اشتباه نشویم
4- وارد منو Edit می شویم و گزینه Define Brush Preset را انتخاب می کنیم
5- یک نام برای براش وارد می کنیم و گزینه OK را انتخاب می کنیم
به این ترتیب شکل برگ به عنوان یک براش جدید اضافه شده و می توانیم با انتخاب این براش، شروع به نقاشی کنیم و حتی رنگ های مختلفی را برای آن در نظر بگیریم.
به عنوان مثال، می توانیم از این براش برگ برای خلق یک پترن استفاده کنیم. برای این کار، مراحل زیر را طی می کنیم:
- بکراند را روی رنگ مشکی تنظیم می کنیم
- یک لایه جدید ایجاد می کنیم
- درقسمت Brush Settings، Spacing را بالاتر می بریم تا با یک بار کشیدن براش، برگ ها با فاصله روی صفحه نمایش داده شوند.
- برای اینکه برگ ها فقط در یک راستا ترسیم نشوند، در قسمت Shape Dynamics، زاویه (Angle) را تغییر می دهیم.
- برای اینکه همه برگ ها در یک صف، پشت سر هم قرار نگیرند، گزینه Scatter را تغییر می دهیم تا برگ ها را به صورت پراکنده روی صفحه نمایش دهد.
- تعداد برگ ها را در قسمت Count افزایش پیدا می دهیم
- در Color Dynamics، بین رنگ فور گراند و بک گراند یعنی قرمز و زرد، یک ترنزیشن رنگی ایجاد می کنیم.
- در گزینه Transfer، حالت Opacity را کم و زیاد می کنیم
- حالت Layer Blend Mode را تغییر می دهیم تا به نتیجه دلخواهمان برسیم.
همانطور که مشاهده می کنید از براش در فتوشاپ (Photoshop) می توان به عنوان سازنده یک بکگراند هم استفاده کرد. این بک گراندهای خلاقانه، کاربردهای مختلفی برای ایجاد بافت یا تکسچر به عنوان مثال در طراحی کاغذ کادو، طراحی پارچه یا طراحی بک گراند برای ساخت لوگو دارند که طراحان گرافیک از آن به خوبی بهره می برند.
سایر تنظیمات مربوط به پنل براش و مثال کاربردی تری از آن را می توانید در ویدئو آموزشی این قسمت در وب سایت لوگونومی مشاهده کنید:
مشاهده ویدئوی آنلاین آموزش نرم افزار فوتوشاپ – آشنایی با ابزار براش (Brush Tool) (قسمت اول)