موضوع این قسمت از آموزش برنامه فتوشاپ (Photoshop) که به طور اختصاصی توسط استاد عیوض زاده برای سایت لوگونومی تهیه شده، اختصاص دارد به معرفی ابزار های ویرایشی Retouch and Restore Tools در فتوشاپ (Photoshop) که برای کار Retouch و ویرایش تصویر به کار می رود. اگر از ابزارهای ابزار Retouch and Restore Tools تبلت و قلم استفاده کنید کارایی این بخش بسیار مثمر ثمر خواهد بود ولی استفاده از موس هم به شما کمک شایانی در اصلاح تصاویر با ابزار Retouch and Restore Tools خواهد کرد.
کاربرد این ابزار را در تصاویر زیر با هم مرور می کنیم:
اصلاح تصاویر قدیمی با ابزار Clone Stamp Tool برنامه فتوشاپ (Photoshop)
در تصاویر قدیمی که می بینید بر اثر مرور زمان، دچار خرابی هایی می شوند و بعد از اسکن امکان اصلاح کردن آنها در شرایط عادی امکان پذیر نیست باید از ابزار Clone Stamp Tool استفاده کنیم. اساس کار این ابزار به عنوان ابزار Retouch and Restore Tools به این صورت است که باید از قسمت های سالم تصویر نمونه برداری کرده و در قسمت هایی که نیاز به اصلاح شدن دارند، قرار بدهیم.
پیش از اینکه این ابزار در نرم افزار فوتوشاپ معرفی شود باید طبق روش های قدیمی با استفاده از ابزار سلکشن بخشی را انتخاب میکردیم و بخش انتخاب شده را با گرفتن دکمه Alt با ابزار Move Tool حرکت می دادیم تا جایگزین قسمت مورد نظرمان بشود.
مطمینا این کار خیلی زمانبر بود و مشکلاتی هم بوجود می آورد. از طرف دیگر مخرب هم بود و در همان لایه تصویر باید کار میکردیم یا نهایتاً یک لایه کپی میگرفتیم تا تصویر اصلی را تخریب نکنیم.
اما در نسخه ۲۰۲۰ فتوشاپ (Photoshop) ، ابزاری به نام Clone Stamp Tool معرفی شد که از Brush تبعیت می کند. پس با دکمه سمت راست می توانید نوع قلم را انتخاب کنید، Hardness و Size را کم یا زیاد کنید و بسته به فضایی که روی آن کار می کنید از قلم کوچکتر یا بزرگتری استفاده کنید.
همچنین اگر بخواهیم که به صورت غیر مخرب کار کنیم با ایجاد لایه جدید می توانیم کار اصلاح تصویر را بدون تخریب تصویر اصلی انجام دهیم. در تنظیمات، یک پنل اختصاصی به نام Clone Source وجود دارد که اگر روی آن کلیک کنید می توانید از این قابلیت بهره برید.
نکته بسیار مهم این است که برای استفاده از انواع ابزار Retouch and Restore Tools در لایه خالی با توجه به این که در لایه ترنسپرنسی هیچ دیتایی نداریم حتما باید بخش Sample را روی حالت All Layers بگذاریم درصورتیکه اگر روی Current Layer باشد فقط از همان لایه دیتا می گیرد. حالت Current & Below نیز از همان لایه و لایه زیر آن دیتا می گیرد.
اگر پس از انتخاب ابزار Clone Stamp Tool روی صفحه کلیک کنیم، خطایی دیده میشود که می گوید شما نمی توانید از این ابزار استفاده کنید مگر این که Alt + Click کنید و محلی که می خواهید از آن دیتا بگیرید را مشخص کنید.
بنابراین، دکمه Alt را نگه می داریم و روی آن قسمتی از تصویر که بخواهیم نمونه برداری کنیم، کلیک می کنیم. همان طور که مشاهده می کنید Sample به همراه نشانگر حرکت می کند و می توانید آن را در بخش جدیدی از تصویر قرار دهید. زمانیکه آلت را نگه می دارید، یک علامت پلاس روی تصویر دیده می شود و مشخص می کند که کلیک کنید از همان قسمت سمپل برمی دارد و در محل مورد نظر قرار میدهد.
برای ویرایش تصویر با این ابزار Retouch and Restore Tools در برنامه فتوشاپ (Photoshop) ، فقط کافی است، بارها و بارها سمپل بگیرید و در جاهای مختلف قرار دهید.
برای اینکه نتیجه کار بهتر شود باید سایز قلم را تغییر دهید، Alt + Click کنید تا نمونههای برداشته و بتوانید قسمت هایی از تصویر را اصلاح کنید.
سمپل را حتما باید از نزدیک ترین بخش برداریم و نمونه برداری را از نواحی نزدیک قسمتی که می خواهیم اصلاح کنیم، انجام دهیم تا تصویر نهایی حالت طبیعی تری پیدا کند و ردپایی به جا نگذارد.
اصلاح یک تصویر کامل با ابزار Clone Stamp Tool زمان بر است و حوصله زیادی می طلبد تا نتیجه بسیار خوبی را بگیرید.
زمانیکه کار شما تمام شود، نمونه هایی که برداشتید در یک لایه اختصاصی در دسترس است و برای این که بتوانم به مرحله بعد بروم میتوانیم بین این لایه و تصویر اول، برایند گیری کنیم.
عملکرد ابزار Stamp Tool به عنوان ابزار Retouch and Restore Tools در نرم افزار فوتوشاپ
در تصویر زیر، عملکرد دیگری از این ابزار Retouch and Restore Tools را می خواهیم ببینیم. همانطور که می بینید در این تصویر اسکن شده، شکستگی های مختلفی وجود دارد. برای اصلاح چنین تصاویری با ابزار Stamp Tool اولین قدمی که برمی داریم این است که تصویر را به حالت سیاه سفید در بیاوریم.
اگر بخواهیم دیتای اصلی سرجای خود باقی بماند از بخش ادجاسمنت لیر وارد قسمت Black & White می شویم که در مقاله آموزشی ادجاسمنت لیر فرق حالت غیر مخرب کار کردن با مخرب کار کردن این بخش را توضیح دادیم.
پس از سیاه و سفید کردن، با استفاده از ابزار Stamp Tool بخشهای خراب تصویر را تا آنجایی که بتوانیم میشود اصلاح کنیم.
نکته بسیار مهم در کابربرد این ابزار برای بخش هایی از تصویر است که اختلاف رنگ بسیار زیادی دارد و به راحتی نمی توانیم از این ابزار استفاده کنیم چون لکه هایی به جای می گذارد. ضمن این که بخش هایی از تصویر ممکن است چنان از بین رفته باشد که قابل احیا نباشد.
به عنوان مثال اگر بخواهیم چشم سمت چپ را اصلاح کنیم، بهترین بهترین روش این است که از چشم سمت راست به طور کامل سمپل بگیریم و جایگزین کنیم.
برای این کار، Clone Source را باز می کنیم و مشخص می کنیم که به صورت افقی یا عمودی نمونه برداری کند. ابتدا حالت افقی را انتخاب می کنیم، سپس روی چشم سمت راست قرار می گیریم، سایز قلم را به اندازه سیاهی چشم بزرگ می کنیم، Alt را نگه می داریم، کلیک می کنیم و حالا روی چشم چچ قرار می گیرم و دوباره کلیک می کنیم.
در Clone Source می توان حالات افقی ،عمودی ، بزرگنمایی و کوچک نمایی را تعریف کرد و حتی چند سورس پوینت را داشته باشیم. در ویدئوی آموزشی ساخت ویدیو در فتوشاپ (Photoshop) که از سایت لوگونومی می توانید دریافت کنید، توضیح دادیم که روی فریم ریت در حال حرکت چطور می توانیم این کار را انجام بدهیم.
انواع ابزار Retouch and Restore Tools توانایی های بسیار زیادی دارد که در نمونه های مختلفی که نیاز به اصلاح تصویر دارید می تواند به شما کمک بکند تا از بخش هایی نمونه برداری کرده و تصویر را خیلی سریع اصلاح کنیم.
ویرایش تصویر با ابزار Healing Brush Tool در برنامه فتوشاپ (Photoshop)
به مرور زمان، ابزار های Retouch and Restore Tools نرم افزار فوتوشاپ پیشرفته تر شدند و اکنون ابزار دیگری به نام Healing Brush Tool برای ویرایش به این برنامه اضافه شد که شبیه به Clone Stamp Tool عمل می کند.
این ابزار زمانی کاربرد دارد که اگر از بخشی نمونه می گیرید و به بخش دیگر می برید، حالت رنگ یکسان نباشد. در این شرایط میتوانیم از ابزار Healing Brush Tool با طی کردن مراحل زیر استفاده کنیم:
ابزار را فعال کرده و All Layers را انتخاب می کنیم
روی خود اصل تصویر Alt + Click کرده و نمونه برداری میکنیم
روی بخشی از تصویر که می خواهیم اصلاح شود کلیک می کنیم.
همانطور که می بینید این ابزار می تواند نور و رنگ های هر قسمت را کاملا هماهنگ کند و این قابلیت خیلی خوبی است که در این ابزار داریم که برایRetouch هم به کار می رود. در ویدئو آموزشی Retouch در این خصوص کاملاً توضیح داده شده است.
ویرایش تصویر با ابزار Spot Brush Tool در برنامه فتوشاپ (Photoshop)
ابزار Spot Brush Tool در سه حالت Content Aware , Create Texture , Procimity Match سنجیده می شود و مود ان هم در حالتی مثل Replace نسبت به Layer Blend Mode خیلی محدود است.
برای استفاده این ابزار حتماً باید در حالت Sample All Layers قرار داشته باشید.
با کلیک راست می توانید Spacing قلم ، Hardness و سایز را به میزانی که لازم دارید، تغییر دهید.
پس از انتخاب ابزار و انجام تنظیمات، فقط کافی است یک Click-dragکنید و نیازی به سمپل گیری نیست
این ابزار همانند Content Aware ، از اطراف به صورت کاملا هوشمند نمونه گرفته و جایگزین میکند و تصویر را به شکل خوبی در می آورد.
تمام آنچه که با استفاده از ابزار Spot Brush Tool اتفاق میافتد در یک لایه دیگر است و کاملاً غیر مخرب بودن در دستور کار ما است.
به عنوان مثال ترک هایی که روی عکس زیر است کاملاً با این ابزار به راحتی برداشته می شود و می توانیم قسمت های خراب تصویر را خیلی سریع درست کنیم.
این ابزار Retouch and Restore Tools، بافت را از بین نمی برد و بخشهای مهمی از تصویر را حفظ می کند اما شاید لازم باشد به صورت ترکیبی همراه با ابزارهای دیگر مورد استفاده قرار بگیرد یعنی بخش هایی از تصویر به خصوص موها را از Clone Stamp استفاده کنم.
چون این ابزار شبیه Content Aware عمل می کند که نیاز به دیتا دارد، اگر دیتای تصویر کم باشد، خیلی خوب عمل نمی کند.
در نهایت برای اینکه تصویر کاملا اصلاح شود باید رنگ و نور را نیز تغییر داد.
درمثال زیر:
فقط با کلیک کردن در اول خط و نگه داشتن Shift خیلی سریع می توان با ابزار Spot Brush Tool خط وسط تصویر را بازسازی کرد و دیگر لازم نیست دستمان را به صورت ممتد بکشیم.
در تصاویر رنگی نیز می توانیم از ابزار Spot Brush Tool استفاده کنیم. حتی اگر تصاویر آثار باستانی را داشته باشیم که می توان فقط با کلیک کردن، تصویر را خیلی طبیعی ویرایش کرد. چون این ابزار هیچ ردپایی از خودش به جا نمی گذارد.
در تصاویری که سوژه های ناخواسته ای وجود دارد به راحتی می توان با یک Click - Drag کردن آنها را حذف کرد. این ابزار خیلی سریع تر از Content Aware عمل میکند و لازم نیست کار خاصی انجام بدهید و سلکشن بگیرید.
ویرایش تصویر با ابزار Patch Tool در برنامه فتوشاپ (Photoshop)
ابزار دیگری به نام Patch Tool وجود دارد که در دو حالت Source و Destination کار می کند.
به عنوان مثال، در تصویر زیر، ناحیه زیر چشم سوژه بسیار تیره است و شاید بخواهیم این قسمت را روشن تر کنیم. یکی از راهکارها، Patch Tool است.
در حالت Source، ابزار Patch Tool از قسمت پایین سمپل می گیرد و می توانیم آن را در قسمت زیر چشم بگذاریم. تنها نکته منفی این ابزار، نداشتن Sample All Layers است و حتما باید از تصویر، یک کپی بگیرید که به صورت غیر مخرب بتوانیم اصلاح کنیم.
راهکار دیگر این است که در حالت Destination قرار می دهیم و سلکشن را به قسمت پایین منتقل کنیم، بلافاصله رنگ و نور را هماهنگ می کند.
Patch Tool ابزار بسیار توانایی است که برای از بین بردن بخشی از تصویر همانند Content Aware عمل می کند. در این ابزار اگر از حالت Diffusion استفاده کنید، رنگ را نیز میتواند تغییر بدهد.
در نوار ابزار بالا، اعداد را می توان کم یا زیاد کرد که روی میزان رنگی که در تصویر جایگزین می کند، تاثیرگذار است.
برای مشاهده کاربرد عملی ابزار های Retouch and Restore Tools که برای اصلاح تصویر در فتوشاپ (Photoshop) به شما معرفی کردیم می توانید ویدئوی آموزشی آشنایی با ابزار Retouch and Restore Tools در برنامه فتوشاپ (Photoshop) را از وب سایت لوگونومی دریافت کنید.
دریافت ویدئو آموزشی آشنایی با ابزار Retouch and Restore Tools در برنامه فتوشاپ (Photoshop)