در این قسمت از آموزش نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) که توسط استاد عیوض زاده به طور اختصاصی برای وب سایت لوگونومی تدریس شده به معرفی دو ابزار کراپ (Crop Tool) و پرسپکتیو کراپ تول (Perspective Crop Tool) می پردازیم.
همان طور که در قسمت های قبلی مشاهده کردید برای این که تصویری را با ابعاد دقیق برش بدهیم از گزینه Size Canvas استفاده میکنیم اما برای برش دادن نیازی نیست که حتماً از Size Canvas استفاده کنیم بلکه ابزار Crop در فوتوشاپ هم می تواند به ما کمک کند تا تصویر را با انعطاف پذیری بیشتری برش بزنیم.
برای اینکه با کاربرد ابزار کراپ (Crop) آشنایی بهتری پیدا کنید، در این جلسه آموزشی چند تصویر را با هم برش می زنیم.
برش تصویر با استفاده از ابزار کراپ (Crop) در فتوشاپ (Photoshop)
اولین مرحله پیش از کراپ (Crop) کردن تصویر، بررسی اطلاعات یک تصویر در پنل Image Size است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید:
سایز تصویر، 67 در 38 سانت با رزولوشن ۷۲ است.
حالا بیایید این تصویر را با انجام مراحل زیر با استفاده از ابزار کراپ (Crop) برش بزنیم:
1. ابزار کراپ (Crop) را از نوار ابزار فوتوشاپ انتخاب کنید
2. در گزینه های مربوط به ابزار کراپ، رزولوشن را روی پیکسل بر اینچ تنظیم کنید. به این ترتیب، تصویر در حالتی قرار میگیرد که میتواند برش داده شود.
3. انتخاب Overlay
در هنر عکاسی، تقسیم بندی تصویر برای برش و اینکه تصویر پس از برش در قاب جدید چگونه قرار می گیرد، اهمیت بسیار زیادی دارد. برای تنظیم قاب، گزینه ای با عنوان Set The Overlay Options For Crop Tool وجود دارد که پس از کلیک کردن روی آن، گزینه های مختلفی در اختیار ما قرار می گیرد که می توانیم تصویر را براساس آن برش بزنیم:
Rule Of Thirds تصویر به 3 قسمت مساوی افقی و عمودی تقسیم می شود
Grid
Golden Ratio
Diagonal Triangle
Golden Spiral
فرض کنید حالت Rule Of Thirds را برای برش دادن انتخاب کنیم:
در این حالت میتوانیم سوژه را در نقطه طلایی تصویر قرار بدهیم و قسمت هایی که کراپ (Crop) میشود را به رنگ خاکستری و هایلایت شده می بینیم.
4. تغییر Opacity
در بخش Opacity می توانیم بیاییم میزان هایلایت شدن بخش های کراپ (Crop) شده را کم یا زیاد کنیم تا بهتر ببینیم کدام بخش از تصویر، از دست می رود.
5. تنظیم برش
برای تنظیم ابعادی از تصویر که می خواهیم پس از برش در اختیار داشته باشیم روی گزینه مربوط به آن در نوار ابزار کراپ (Crop) کلیک می کنیم. به دو روش می توانیم ابعاد تصویری که قرار است برش بزنیم را مشخص کنیم:
1. برش دقیق با انتخاب یکی از سایزهای پیشفرض
در ابزار کراپ (Crop) فتوشاپ (Photoshop) ، ابعاد زیر به صورت پیشفرض تعریف شده و با انتخاب هر کدام، قابی به همان ابعاد روی تصویر در اختیار شما قرار می گیرد تا تصویر را برش بزنید، از جمله:
حالت 1 : 1 تصاویری که در اینستاگرام می توانیم قرار بدهیم.
تصاویری با تناسب 9 :16 که تصویر فول اچ دی است.
ابعاد ۵ به ۷
اگر ابعاد افقی و عمودی را بخواهیم جابه جا کنیم گزینه دیگری به شکل دو فلش چپ و راست وجود دارد که با کلیک کردن روی آن ابعاد طول و عرض با هم جابجا می شود.
2. انتخاب گزینه W*H*Resolution و وارد کردن ابعاد دلخواه
اگر گزینه W*H*Resolution را انتخاب کنیم، می توانیم ابعاد و رزولوشن را به دلخواه وارد کنیم. همانطور که در تصویر زیر می بینید مثلا ما ابعاد را برای یک کارت پستال وارد کردیم:
طول: ۱۸
عرض: ۱۳
رزولوشن: ۳۰۰
قابی که روی تصویر نمایش داد می شود را در جایی قرار می دهیم که برش منطقی داشته باشد و سوژه در نقطه طلایی واقع بشود.
دکمه اینتر را می زنیم و تصویر دقیقاً به همان سایزی که میخواهیم در می آید و کراپ (Crop) می شود.
6. اضافه کردن به تصویر
با استفاده از ابزار کراپ (Crop) امکان اضافه کردن هم وجود دارد که با کلیک و درگ کردن قاب از طرفین تصویر امکان پذیر است.
اگر گزینه Clear در نوار ابزار کراپ (Crop) غیر فعال باشد قسمت ی که می خواهیم اضافه کنیم فقط به همان جهتی که قاب را می کشیم اضافه می شود:
اما اگر فعال باشد، با حفظ تناسب اضافه می شود:
رنگ بک گراند این قسمت اضافه شده را هم می توانید به روش زیر تغییر بدهید:
• دکمه I را می زنیم
• با استفاده از قطره چکان، از روی تصویر رنگ را انتخاب می کنیم
• چون رنگ را در حالت بکگراند قرار دادیم، وقتی که قاب را می کشیم، رنگ بک گراند را به آن قسمت اضافه می کند.
همچنین می توانیم با استفاده از ابزار خط کش و ایجاد خط راهنما (Guide line) خیلی دقیق، ابعاد قسمتی که قرار است اضافه شود را مشخص کنیم. برای این کار، به ترتیب زیر عمل می کنیم:
- خط کش را فعال می کنیم
- با استفاده از خط کش، گایدلاین را روی مختصات دقیق قرار می دهیم مثلا روی عدد ۳۶
- قاب تصویر را می کشیم تا روی آن مختصات قرار بگیرد
7. گزینه Delete Cropped Pixels
گزینه Delete Cropped Pixels اگر فعال باشد، قسمت حذف شده تصویر را کاملا حذف می کند و غیرقابل استفاده است اما اگر آن را غیرفعال کنیم می توانیم تصویر را در قاب برش، جابجا کنیم و هرجای تصویر که مورد نظرمان بود، برش بزنیم.
در حقیقت اگر Delete Cropped Pixels فعال باشد زمانی که اینتر را می زنیم، Background قفل است و ما دیگر تصویر را نمی توانیم حرکت بدهیم ولی اگر Delete Cropped Pixels فعال نباشد و شما بیایید همین حرکت را انجام بدهید و تصویر را کراپ کنید، قسمت های بیرون تصویر دیگر کراپ نمی شود و شما می توانید تصویر را حرکت بدهید و دوباره در نقطه جدیدی که میخواهید قرار بدهید.
اگر بخواهید دوباره می توانید از مسیر زیر، تصویر را ثابت کرده و به حالت Background برگردانید.
Layer > new > Background from Layer
8. تایید
اگر برش تصویر به شکل دلخواه تان بود، دکمه تایید که به شکل تیک در نوار ابزار کراپ (Crop) دیده می شود را می زنید و تصویر برش خورده به شما نمایش داده می شود.
صاف کردن تصاویر کج با استفاده از ابزار کراپ (Crop) در فتوشاپ (Photoshop)
یکی از کاربردهای جالب ابزار کراپ (Crop) در نسخه جدید فتوشاپ (Photoshop) ۲۰۲۱ صاف کردن تصاویر کج با یک روش جدید است برای اینکه بهتر با مزایای استفاده از این ابزار آشنا شوید ابتدا روش قدیمی صاف کردن تصاویر را با هم بررسی کنیم.
صاف کردن تصاویر کج به روش قدیمی کراپ (Crop) کردن در فوتوشاپ
به عنوان مثال تصویر زیر را در نظر بگیرید:
ابتدا با ایمیج سایز Image Size ابعاد آن را می گیریم: 30 در ۴۴ سانت با رزولوشن ۲۴۰ پی پی آی .
فرض کنید از همین تصویر می خواهیم یک بیلبورد درست کنیم پس باید ابعاد آن را افزایش دهیم. اگر ريالثسشئحمث را غیرفعال کرده و مثلا رزولوشن 240 را تا ۱۲ پایین بیاوریم همان طور که مشاهده میکنید سایز تصویر به حدود ۶ در ۸ متر می رسد که یک سایز خیلی بزرگ و مناسب برای بیلبورد است.
اگر بخواهیم ابعاد بخشی از اجزای تصویر را به طور دقیق مشخص کنیم هم این امکان در فوتوشاپ وجود دارد. برای اینکار می توانیم از ابزار Ruler Tool بهره ببریم و پس از انتخاب ان مراحل زیر را طی کنیم:
• روی نقطه شروع کلیک کرده و تا نقطه انتها درگ کنید و مجددا روی نقطه انتها کلیک کنید. همانطور که در تصویر زیر می بینید ما ارتفاu بخشی از تصویر را از بالا تا پایین مشخص کردیم.
• برای اینکه ابعاد آن را بدست بیاوریم، قسمت info را باز می کنیم و می بینیم که ارتفاع این بخش حدودا ۵ متر است.
• همین کار را برای عرض هم می توانیم تکرار کنیم.
اما نکته مهم اینجا است که خط افق این تصویر، صاف نیست. برای صاف کردن خط افق به روش قدیمی، مراحل زیر را انجام می دهیم:
• ابزار خط کش Ruler Tool را انتخاب میکنیم
• روی خط افق کج، کلیک و درگ می کنیم تا یک خط فرضی روی آن دیده شود.
• در نوار ابزار کراپ (Crop) روی گزینه Straighten Layer کلیک می کنیم
به محض این که روی آن کلیک می کنیم، تصویر را صاف می کند.
قاب تصویر را به اندازه دلخواهمان در می آوریم و تصویر ساخته می شود.
اما این قسمت های خالی تصویر را باید چه کار کنیم؟
در روش قدیمی، این موارد را کراپ (Crop) میکردیم تا از این قسمت حذف بشوند که در نتیجه تصویر کوچکتر می شد و بخشی از فضای قبلی از دست می رفت:
صاف کردن تصاویر کج به روش جدید کراپ (Crop) کردن در فوتوشاپ
در فتوشاپ (Photoshop) نسخه جدید ۲۰۲۱ راهکاری وجود دارد که می توان با استفاده از آن، بخش های خالی تصویر را پر کرد و برای صاف کردن تصاویر کج بدون کوچک شدن سایز از آن بهره برد.
برای این کار، بیایید همان تصویر قبل را در نظر بگیریم و مراحل را طی کنیم. زمانیکه خط افق را صاف کردیم به جای اینکه تصویر را برش بزنیم و کوچک کنیم، راهکار دیگری وجود دارد که استفاده از گزینه Content Aware در ابزار کراپ است. در حقیقت، با استفاده از ابزار Content Aware می توانیم بخشهای خالی تصویر را پر کنیم.
برای اینکه Content Aware را برای تصویر بالا فعال کنیم، مراحل زیر را طی می کنیم:
- با ابزار Ruler Tool روی خط افق کج، یک خط صاف می گذاریم
- Straighten Layer را می زنیم تا تصویر صاف شود
- گزینه Content Aware را فعال می کنیم تا تصویر بزرگتر شود
- دکمه Alt را نگه می داریم که اجازه می دهد در فضای جدید، سایز بزرگ تری داشته باشیم چون کانتنت اور فعال است، از یک الگوریتم ای استفاده می کند تا از پیکسل های اطراف همانندسازی کند.
- اینتر را می زنیم و همانند سازی به راحتی اتفاق می افتد.
با فعال بودن گزینه Content Aware، نرمافزار فوتوشاپ، چهار بار، عملیات Fill را انجام می دهد تا با توجه به اطلاعاتی که میتواند از پیکسل ها، کلون کند دقیقاً آن بخش های خالی تصویر را پر کند و شما با یک تصویر جدید مواجه هستید که سایز آن بزرگتر شده و در عین حال خط افق کج نیز، صاف شده است.
ابزار Perspective Crop Tool
گاهی اوقات، شما عکس هایی در اختیار دارد که از نمای روبه رو نیستند بلکه عکس فقط در حالت پرسپکتیو قرار گرفته و زاویه دارند. برای صاف کردن این تصاویر می توانیم از ابزار Perspective Crop Tool استفاده کنیم.
برای این کار ابتدا 4 ضلع روی تصویر همانطور که در شکل زیر میبینید، ایجاد می کنیم:
اگر گوشه ای را اشتباه انتخاب کرده باشیم هن می توانیم اصلاح کنیم و نهایتا کلیک می کنیم. همان طور که می بینید تصویر به صورت صاف در می آید.
اگر مقداری دفرمگی دارد می توانید با استفاده از ایمیج سایز ابتدا Resample را فعال و زنجیر را غیرفعال کنید.
سپس با افزایش طول یا عرض، مقداری کشیدگی از لحاظ افقی یا عمودی داشته باشید تا تصویر از حالت دفرمگی خارج شود:
از این ابزار حتی برای تصاویری که خطای لنز دارند هم می توان استفاده کرد. البته چهار گوشه کراپ را باید در وضعیتی قرار بدهیم که با تصویری که قرار است از نما روبرو نمایش داده شود، سنخیت داشته باشد.
می توانیم ارتفاع چهارگوشه انتخاب شده را خارج از تصویر درنظر بگیریم بکنیم یا از طرفین به سمت بیرون بکشیم. زمانی که Enter را میزنیم، تصویر به شکل زیر در می آید:
عکس صاف شده ولی قسمت های بیرونی که مشاهده می کنیم خالی باقی مانده ک باید با استفاده از ابزار Content Aware آن را پر کنیم یا تصویر را فقط به همین محدوده که انتخاب کردیم، محدود کنیم و جزئیات را از داخل خود تصویر نمایش دهیم:
از ابزار کراپ در فتوشاپ تا میتوانید برای کراپ کردن نماد های مختلف که قصد دارید در نرم افزار ایلاستریتور برای طراحی لوگو از آنها استفاده کنید نیز بهره ببرید.
برای مشاهده مراحل کراپ کردن تصاویر به طور کامل می توانید ویدئوی آموزشی این مبحث را در وب سایت لوگونومی ببینید:
لینک ویدئوی آنلاین و آموزشی نرم افزار فتوشاپ ابزار کراپ (Crop Tool)