Smart Object یکی از قسمت های بسیار مهم برنامه فتوشاپ (Photoshop) است که اگر به درستی با آن اشنایی نداشته باشید، ممکن است در ویرایش عکس های خود در فوتوشاپ دچار مشکل شوید. در این مقاله آموزشی که ویدئو اختصاصی ان با تدریس استاد عیوض زاده در وب سایت لوگونومی قرار گرفته، به معرفی اسمارت آبجکت و کاربردهای آن در نرم افزار فوتوشاپ می پردازیم.
کاربران زیادی در استفاده از اسمارت آبجکت مشکل دارند و به طور روشنی نمی دانند که چطور باید از Smart Object به صورت بهینه استفاده کنند.
طراحان برنامه فتوشاپ (Photoshop) ، قابلیت Smart Object را به این منظور بنیان گذاشتند که شما بتوانید با استفاده از آن به صورت غیر مخرب، کیفیت آبجکت ها یا تصاویر را حفظ کنید.
با دیگر قابلیت های اسمارت ابجکت در ادامه مقاله بیشتر آشنا می شویم. اما قبل از اینکه به کاربرد Smart object بپردازیم، بهتر است ببینیم چطور یک تصویر یا یک لایه را به صورت اسمارت ابجکت در فوتوشاپ نشان دهیم.
چگونه تصاویر را در برنامه فتوشاپ (Photoshop) به صورت Smart Object نمایش دهیم؟
اگر بخواهید تصویری را از خارج از فتوشاپ (Photoshop) به داخل فوتوشاپ با Click & Drag کردن بیاورید و آن را به صورت Smart Object داشته باشید، در اولین قدم باید به Preferences > General رفته و تیک گزینه Always Create Smart Object When Placing را بزنید. به این ترتیب، هر تصویری از بیرون فتوشاپ (Photoshop) به داخل آن بیاید، به محض این که داخل برنامه قرار می گیرد به صورت Smart Object ظاهر می شود.
ضمن این که اگر گزینه Skip Transform When Placing فعال باشد، زمانیکه تصویر را به فوتوشاپ می اوریم، امکان تغییر سایز یا ترنسفورمیشن را نخواهیم داشت.
همان طور که مشاهده می کنید دو تصویر به صورت ساده از قسمت File > Place Embedded وارد فوتوشاپ می کنیم. اگر امکان ترنسفورمیشن وجود داشته باشد، ابتدا می توانید آبجکت را کوچیکتر یا بزرگتر کنید و به محض این که Enter را بزنید، تصویر در لایه به صورت Smart Object ظاهر می شود.
ایجاد لایه به صورت اسمارت ابجکت، همان مشکلی است که اکثر کاربران با آن مواجه هستند زیرا در این حالتووقتی که یک تصویر را به تصویر دیگری وارد می کند، تصویر جدید به صورت Smart Object ظاهر می شود که هرچند قابلیت های متعددی دارد اما بسیاری از گزینه های فتوشاپ (Photoshop) نیز روی آن فعال نیست. در ادامه بیشتر درباره قابلیت های فعال و غیرفعال در حالت اسمارت ابجکت صحبت خواهیم کرد.
اگر دو تصویر را به صورت ساده در برنامه فتوشاپ (Photoshop) داشته باشیم و بخواهیم یکی را به حالت Smart Object تبدیل کنیم، به راحتی می توانیم روی آن کلیک سمت راست کرده و گزینه Convert To Smart Object را استفاده کنیم یا از مسیر زیر
Layer > Smart Objects > Convert To Smart Objects
لایه را به اسمارت آبجکت تبدیل کنیم.
لایه Smart Object چه تفاوتی با لایه ساده دارد؟
برای مثال در تصویر زیر لایه عکس سمت چپ Smart Object و لایه راستی راست، Normal است. تفاوت این دو تصویر در حالت اولیه قابل توجه نیست. اما تفاوت زمانی آشکار می شود که این تصاویر را در برنامه فوتوشاپ، کوچک و مجددا بزرگ کنیم.
همانطور که می بینید، تصویر سمت چپ که به صورت اسمارت ابجکت بود، کیفیت خود را حفظ کرد و دوباره به همان صورت اولیه بزرگنمایی شد. اما تصویر سمت راست که در حالت نرمال بود، کیفیت خود را از دست داد و به صورت پیکسلی درامد.
وارد کردن لوگو از نرم افزار ایلاستریتور به فوتوشاپ با اسمارت آبجکت
برای اینکه پس از ساخت لوگو در ایلاستریتور که محیط وکتور دارد، آن را به فتوشاپ (Photoshop) منتقل کنید می توانید لوگو را در برنامه ایلاستریتور انتخاب کرده و با شورتکات Ctrl + C از آن کپی بگیرید سپس در فتوشاپ (Photoshop) ، Ctrl + V را بزنید.
همان طور که می بینید دیتایی که از برنامه ایلاستریتور دریافت می کند می تواند به صورت مختلف در اختیار شما قرار گیرد که عبارتند از:
Smart Object
Pixels
Path
Shape Layer
در مورد گزینه های Path و Shape Layer می توانید به ویدئوهای آموزشی مربوطه در سایت لوگونومی مراجعه کنید و کاربرد آنها را فرا بگیرید.
در پنلی که باز شده حتما گزینه Add To my current library را غیر فعال کنید چون از محیط library نمی خواهیم استفاده بکنیم و به اینترنت نمی خواهیم ارتباطی داشته باشد.
برای درک بهتر تفاوت حالت Smart Object و Pixels یک بار لوگو را از برنامه ایلاستریتور با انتخاب حالت Smart Object وارد کرده و در سمت چپ صفحه می گذاریم که به صورت Smart Object دز برنامه فتوشاپ (Photoshop) شناسایی شود.
بار دیگر، لوگو را با حالت Pixels وارد کرده و با همان سایز در سمت راست صفحه قرار می دهیم.
برای مشاهده تفاوت این دو لایه، از گزینه ترنسفورمیشن استفاده کرده و دو لایه که به صورت های Vector Smart Object و ساده داریم را با زدن Ctrl + T ابتدا کوچکتر و سپس بزرگتر می کنیم.
همانطور که مشاهده می کنید فقط آن آبجکتی که حالت Smart Object دارد، کیفیت خود را حفظ می کند.
مورد بسیار مهمی که باید بدانید این است که لایه ای هنگام وارد کردن به فتوشاپ (Photoshop) در حالت Smart Object آورده شده، کاملا با نرم افزار ایلوستریتور مرتبط است.
بنابراین، اگر در برنامه فتوشاپ (Photoshop) بخواهیم این لایه را ادیت کنیم می توانیم با دابل کلیک کردن روی علامت Smart Object در پنل Layers به منبع اصلی آن یعنی به نرم افزار ایلاستریتور برگشته هر کدام از پارامترهای ان را که نیاز داشتید مثل رنگ تغییر بدهید و دوباره به نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) برگردید. همانطور که می بینید همان تغییرات در لایه اسمارت ابجکت فتوشاپ (Photoshop) نیز اعمال شده است:
اما اگر ابتدا لایه را به صورت Pixels وارد فتوشاپ (Photoshop) کرده و سپس کلیک سمت راست کنیم و Convert To Smart Object را بزنیم دیگر به برنامه ایلاستریتور مرتبط نمی شود و فقط می توان از قابلیت های اسمارت ابجکت در برنامه فوتوشاپ برای آن لایه بهره برد.
قابلیت های اسمارت ابجکت در نرم افزار فوتوشاپ
برای استفاده از قابلیت های اسمارت ابجکت در برنامه فتوشاپ (Photoshop) ابتدا باید روی علامتی که در گوشه سمت راست آن لایه در پنل layers دیده می شود، دابل کلیک کنید.
به این ترتیب، Object مربوطه به صورت فایل PSD که یک فایل اختصاصی است در فتوشاپ (Photoshop) باز می شود و شما می توانید تغییراتتان را روی آن اعمال کنید.
پس از انجام تغییرات، در پایان دکمه Ok را بزنید و فایل را بسته و ذخیره کنید.
به این ترتیب، آن تغییرات به صورت غیر مستقیم بر روی آبجکت ما در صفحه کاری فتوشاپ (Photoshop) اعمال می شود.
به عنوان مثال، فرض کنید در صفحه کاری با استفاده از قابلیت ترسیم، آبجکتی را به وجود آوریم . Shape ترسیم شده ابتدا به صورت لایه ساده است و می توانیم همین لایه را تبدیل به Smart Object کنیم.
حتی می توانیم چندین ابجکت را ترسیم کرده و آنها را با هم انتخاب کنیم سپس، تبدیل به اسمارت آبجکت کنیم.
مثلا اگر از ترسیم بالا 3 لایه کپی بگیریم می توانیم آنها را با هم انتخاب کنیم و گزینه Convert To Smart Object را بزنیم.
به این ترتیب، لایه ها با هم مرج می شوند و یک لایه Smart Object بوجود می آید که کیفیت آن حفظ می شود.
اگر بخواهیم فقط روی یکی از این آبجکت ها تغییراتی اعمال کنیم، فقط کافی است روی علامت اسمارت ابجکت در پنل Layers کلیک کنیم تا این لایه به صورت اختصاصی باز شود.
همانطور که می بینید در صفحه جدید، سه لایه به صورت مجزا دیده می شوند و می توان روی هر کدام از این آبجکت ها، تغییراتی را اعمال کرد.
برای مثال اگر رنگ لایه دوم را تغییر بدهیم و صفحه ای که به صورت فایل PSD باز شده را ذخیره کنیم، بلافاصله تغییرات بر روی فایل اصلی ما اعمال می شود.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید، کادر تصویر اسمارت ابجکت است. همانطور که می بینید زمانیکه سه لایه را باهم به حالت اسمارت ابجکت دراوردیم، کادر آن به شکل مستطیل طولی بود. اگر تغییراتی که اعمال می کنیم به نحوی باشد که آبجکت ها را جابجا کنیم به طوریکه خارج از این کادر قرار بگیرند، در فایل اصلی، فقط بخشی از آبجکت ها که در کادر اولیه قرار دارند، نمایش داده می شوند و به صورت کامل دیده نمی شوند.
اگر بخواهید کل آبجکت ها را در صفحه اصلی مشاهده کنید باید داکیومنت را بزرگتر کرده و قسمتهای ترنسپرنسی را حذف کنید. برای این کارمی توانید با استفاده از قسمت Image > Reveal All کل ابجکت ها را نمایش بدهید و با استفاده از Trim بخش های اضافه را پاک کنید.
همان طور که مشاهده می کنید کل ابجکت ها دیده می شود و اگر Ctrl + S را بزنیم، آبجکت را به صورت کامل در صفحه اصلی خواهیم داشت.
تبدیل لایه اسمارت آبجکت به رستار
برای تبدیل لایه اسمارت آبجکت به رستار، می توانید روی لایه کلیک سمت راست کرده و گزینه Rasterize Layer را بزنید که باعث می شود لایه از حالت Smart Object خارج شود.
در این روش، اگر چندین لایه با هم به صورت Smart Object مرج شده باشند و آنها را Rasterize کنید، نمی توانید مجددا به تک تک لایه ها دسترسی داشته باشید.
بنابراین، وقتی دابل کلیک کنید دیگر لایه های مجزا وجود ندارد و این گزینه مخرب محسوب میشود.
در برنامه فتوشاپ (Photoshop) نسخه ۲۰۲۱، یک گزینه جدید اضافه شد که به صورت غیر مخرب به ما کمک می کند که بتوانیم لایه ها را حفظ کنیم.
اگر با کلیک سمت راست گزینه Convert To Layerرا انتخاب کنیم، لایه ها را به صورت رستار اما جدا از هم در یک گروپ به ما بر می گرداند و می توانیم از هر لایه به طور مجزا استفاده کنیم.
گزینه Reset Transform
گزینه دیگری که در مورد Smart Object در نسخه جدید برنامه فتوشاپ (Photoshop) صدق می کند در حالت ترنسفورمیشن است. وقتی روی یک لایه اسمارت آبجکت، میانبر Ctrl + T را می زنیم و مثلا از Warp برای ایجاد تغییراتی استفاده کرده و آن را ذخیره کنیم، می توانیم کلیک سمت راست را زده و گزینه Reset Transform را بزنیم تا به حالت اول برگردد.
حتی اگر فایلتان را ذخیره کرده باشید، در زمان بازخوانی می توانید Reset Transform را بزنید و لایه را در همان حالت اولیه دوباره مورد استفاده قرار بدهید.
ذخیره سازی و کپی کردن آبجکت ها در حالت اسمارت ابجکت
نکته مهم دیگری که در مورد Smart Object وجود دارد نحوه ذخیره سازی و کپی کردن آبجکت ها است.
فرض کنید با استفاده از Shape Layer ، آبجکت دیگری را ترسیم می کنیم و آن را به اسمارت آبجکت تبدیل می کنیم. سپس به دو روش از این لایه کپی می گیریم. یک بار Alt + Click + Drag می کنیم و بار دیگر با Ctrl + C و Ctrl + V این کار را انجام می دهیم.
3 لایه Smart Object در اختیار داریم اما تفاوت این 3 لایه در این است که دو لایه اول، با یکدیگر مرتب هستند اما با آبجکت سوم، هیچ ارتباطی ندارند.
به عبارت دیگر اگر روی آبجکت سوم دابل کلیک کرده و تغییرات رنگ بر روی آن به وجود بیاوریم، تغییری در آبجکت های دیگر به وجود نمی اید.
در صورتیکه اگر روی آبجکت دوم دابل کلیک کرده و کار مشابهی انجام دهیم، زمانیکه به صفحه اصلی بر گردیم می بینم که در فایل اول هم، همان تغییرات حاصل شده است.
استفاده از maskدر لایه اسمارت آبجکت
زمانیکه در هر لایه Smart Object تغییراتی اعمال می کنید، یک Mask در به آن لایه اضافه می شود که می توانید از قابلیت های آن نیز استفاده کنید.
مثلا اگر با استفاده از گزینه Filter تغییراتی را روی لایه اسمارت آبجکت ایجاد کنیم، می بینیم که Filter mask به لایه اضافه شده است.
این لایه همان قابلیت های Layer mask را دارد مثلا می توانید با استفاده از قلم، بخشی از تصویر را مسک کنید تا فقط قسمت هایی که لازم دارید، حالت فیلتر را به خود بگیرد.
تمامی فیلترها در حالت Smart Object عمل نمی کنند مثلا فیلترهای Lens Connection , Vanishing Point , Blur Gallery را نمی توان در حالت Smart Object به کار برد.
به طور کلی، قابلیت اسمارت آبجکت در برنامه فتوشاپ (Photoshop) به کاربر کمک می کند که از ابتدا تا انتها به صورت غیر مخرب تصاویر را ویرایش کند.
برای مشاهدا فیچرها و قابلیت های دیگر Smart Object می توانید ویدئوی آموزشی ان را از سایت لوگونومی دانلود کنید.
دانلود ویدئو اشنایی با Smart Object