موضوع این قسمت از آموزش فتوشاپ که ویدئوی آموزشی آن با عنوان فرمان Black&white با تدریس استاد عیوض زاده در وب سایت لوگونونی قرار گرفته، اختصاص دارد به معرفی فرمان Black and White که با آن می توانید تصاویر رنگی را به صورت سیاه و سفید در بیاوریم قابل ذکر است که در نرم افزار فتوشاپ شما بیش از ۴۰ روش می توانید تصویر را به صورت سیاه و سفید در بیاورید.
سیاه و سفید کردن تصاویر رنگی، و اصلاح پروفایل رنگ کاربردهای مختلفی دارد. برای مثال در چاپ برچسب برای بسته بندی یا ویرایش تصاویر برای تهیه آلبوم های عکس و غیره کاربردهای زیادی دارد.
اگر تصویر را در منوی image از حالت RGB به Gray Scale تبدیل کنیم، اطلاعات رنگ از دست می رود و همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید برنامه فوتوشاپ به ما پیشنهاد می کند به جای این که به صورت مستقیم، عکس را سیاه و سفید کنیم، از Black and White استفاده کنیم که کنترل بیشتری روی رنگ ها داشته باشیم.
اگر Discard را بزنم، تبدیل به یک تصویر سفید و ساده می شود که غیر قابل بازگشت است و من هیچ کار دیگری روی آن نمی توانم انجام بدهم.
تبدیل عکس رنگی به سیاه و سفید با فرمان Black & white
یکی از روش های تبدیل عکس رنگی به سیاه و سفید بهصورت مخرب به این صورت است که از مسیر زیر
Image > Adjustments > Black and White
یا با شورتکات Alt + Shift + Ctrl +B
دیالوگ باکسی باز میشود که تصویر را بر اساس طیف رنگ هایی که در آن موجود است برای مثال سبز ، قرمز و آبی می توانیم سیاه و سفید کنیم.
در این پنل می توانیم روی رنگ قرمز ، سبز و آبی، به صورت مستقیم تاثیر بگذاریم.
به عنوان مثال اگر اسلایدر رنگ قرمز را تغییر دهیم، لباسی که به رنگ قرمز است به صورت مستقیم تغییر پیدا می کند و رنگ پوست و رنگ دیگر نقاطی که رنگ قرمز در آنها وجود دارد نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و می توانیم یک تصویر سیاه و سفید با تنالیته خاص به وجود بیاوریم.
در قسمت Preset ، حالت های مختلفی داریم یعنی حالت هایDarker , Blue filter , Maximum Black , … که از قبل تعریف شده و در این جا ذخیره شده تا بتوانیم با سرعت بیشتری عکس های رنگی را با تنالیته های مختلف به صورت سیاه و سفید در بیاوریم.
ضمن این که اگر تیک Tint را بزنیم می توانیم با رنگ های مختلف، تغییراتی به وجود بیاوریم و با Hue تنالیته رنگی مد نظرمان را به صورت مستقیم بر روی تصویر اعمال کنیم.
با Saturation نیز می توانیم غلظت را کم یا زیاد کنیم.
تمام این تغییرات به صورت مخرب انجام می شود و اگر Ok را بزنم، دسترسی به این تنظیمات نخواهم داشت.
تبدیل عکس رنگی به سیاه و سفید با فرمان Black & white به صورت غیرمخرب
برای سیاه و سفید کردن عکس های رنگی به صورت غیر مخرب می توان از قسمت layer Adjustment گزینه Black and White را انتخاب کنیم.
تنظیمات این پنل، دقیقا مشابه با قبل است و می توانید از همان گزینه ها برای تغییر رنگ هر یک از تنالیته های رنگ اشتفاده کنید.
روش دیگر، تغییر عکس با Smart object و سپس استفاده از Adjustments > Black and White می باشد.
اما فرمان Black and White یکی از بهترین حالت هایی است که می توانیم برای سیاه و سفید کردن تصاویر به صورت سلکتیو عمل کنیم. در این روش، با انتخاب سابجکت ها یا مثلاً یک بخش از تصویر با Black and White روی آن قسمت، تغییراتی اعمال می کنیم.
مثلا با ابزار Quick Selection می توانیم یک قسمت لباس را انتخاب کرده از قسمت > Black and White Adjustment Layer تغییرات را اعمال می کنیم.
اگر می خواهیم این قسمت از لباس، رنگی و مابقی تصویر سیاه و سفید باشد، در قسمت Properties گزینه Invert را می زنیم که برعکس شود حالا می توانم تغییرات رنگ را اعمال کنم.
تبدیل عکس رنگی به سیاه و سفید با سایر روش ها
یکی از روش هایی که بیشتر مورد توجه عکاسان قرار میگیرد تا عکس سیاه و سفید خاصی داشته باشند که حالت ثابتی ندارد، در قسمت Hue-Saturation است. اگر اسلایدر Saturation را به پایین ترین سطح بیاوریم، تصویر به حالت سیاه و سفید در می آید.
اگر از حالت Adjustment layer استفاده کنیم و Black and White را به تصویر بدهیم یک ارزش افزوده داریم که اگر لایه را تغییر بدهم به حالت Luminosity قابلیت این را دارم که به صورت سلکتیو روی رنگ های اصلی برای مثال روی رنگ قرمز تاثیر گذار باشم.
اگر بخواهم رنگ های تونالیته را تغییر بدهم، 3 خط Smart Filter را روی حالت Luminosity میگذارم و حالا در قسمت Black and White تغییرات را اعمال می کنم.
یکی دیگر از حالت های سیاه و سفید این است که از Vibrance استفاده کنم. برای آشنایی با این ابزار می توانید به فیلم آموزشی Vibrance مراجعه کنید.
اگر با Saturation ، تصویر را سیاه و سفید کنم، این سیاه و سفید ثابت است و هیچ گونه حالت دیگری را در بر نمی گیرد مگر این که با Vibrance یک مقدار روی آن تاثیر بگذاریم.