در این مقاله آموزش فتوشاپ (Photoshop) که ویدئو آموزشی آن نیز با تدریس استاد عیوض زاده به طور اختصاصی برای سایت لوگونومی، در دسترس است، به معرفی فرمان Gradient Map می پردازیم که توسط آن می توانید رنگ تصویر را کنترل کنید و حالت های مختلفی از رنگ را روی سطح تصویر ایجاد کنید.
یکی از کاربردهای گرادیان مپ زمانی است که شما پس از ساخت لوگو نیاز دارید که آن را به صورت سیاه و سفید برای چاپ روی بنر، کاتالوگ یا تراکت ارسال کنید. برای سیاه و سفید کردن لوگو یا هر تصویر دیگری به راحتی می توانید از فرمان گرادیان مپ استفاده کنید.
سیاه و سفید کردن تصویر در فتوشاپ (Photoshop) در حالت CMYK
همانطور که می دانید اگر بخواهید تصویری را برای چاپ ارسال کنید باید Modeرنگ را روی حالت CMYK بگذارید اما زمانیکه در این مد قرار می گیریم، فرمان Black & White خاموش شده و دیگر در دسترس نیست.
پس برای سیاه و سفید کردن عکسی یا لوگویی که قرار است چاپ شود باید با استفاده از فرامین دیگری استفاده کرد.
سیاه و سفید کردن تصویر با هیو و سچوریشن
یکی از ابزارهایی که می توان با آن حالت سیاه و سفید را در تصویر ایجاد کرد استقاده از پنل Hue Saturation و به حداقل رساندن اسلایدر Saturation است.
اگر اسلایدر سچوریشن را به حداقل برسانیم همان طور که مشاهده می کنید، تصویر از حالت رنگی خارج می شود امت با این که اشباع رنگ ها به حداقل رسیده، یک Tint رنگی بسیار کمی بر روی تصویر دیده میشود.
در حقیقت اگر Info را باز کنیم می بینیم که درصد رنگ به صورت مشکی چهاررنگ نیست و درصدی از رنگ های دیگر نیز در نقاطی از عکس باقیمانده است.
سیاه و سفید کردن تصویر با Curves
برای این که بتوانیم کانال های رنگمشکی را ببندیم و هیچگونه رنگ دیگری به جز سیاه و سفید نداشته باشیم، می توانیم پنل Curves را باز کرده و کانال های رنگ های cyan , Magenta , Yellow را به صفر برسانیم تا فقط رنگ مشکی باقی بماند.
اما مشکل اینجا است که با این کار تقریبا دیتایی از تصویر باقی نمی ماند و حتی اگر رنگ مشکی را مقداری پررنگ تر کنیم باز هم کافی نیست و تصویر ناقص به نظر می رسد.
سیاه و سفید کردن تصویر با Gradient Map
مزیت استفاده از فرمان گرادیان مپ برای سیاه و سفید کردن تصاویر یا لوگو های طراحی شده، حفظ دیتا و در عین حال تبدیل عکس به سیاه و سفید مطلق است.
برای استفاده از این فرمان باید به مسیر Gradient Map > image > Adjustment برویم.
که البته اگر از این مسیر استفاده کنیم، تغییراتی که روی تصویر می دهیم، مخرب خواهد بود.
پس از باز شدن پنل گرادیان مپ، روی نوار وسط کلیک می کنیم تا Gradient Editor باز شود.
در این قسمت می توانیم دو رنگ مورد نظرمان که یکی سفید و دیگری مشکی ۱۰۰ است انتخاب کنیم.
با انتخاب این دو رنگ، تصویر کاملا به حالت سیاه و سفید دیده می شود.
گاهی اوقات تصویر حالت نگاتیو پیدا می کند پس بهتر است جای سیاه و سفید را با فعال کردن گزینه Reverse برعکس کنیم.
اگر Dither را فعال کنیم، پیکسل ها، نرم تر ترنزیشن رنگی ایجاد می کنند و حالت پله پله شدن رنگ در تصویر دیده نمی شود.
به این ترتیب می توانیم تصویر یا لوگو را تبدیل به عکس سیاه و سفید کنیم و آن را به صورت تک رنگ، به چاپ خانه بدهیم کهتا در محل مورد نظر ما چاپ شود.
سیاه و سفید کردن بخشی از تصویر با Gradient Map
گاهی اوقات ممکن است پس از ساخت لوگو یا برای ویرایش یک عکس بخواهید بخشی از تصویر، رنگی باقی بماند و مابقی آن سیاه و سفید شود.
برای مثال، در تصویر زیر با استفاده از ابزار Curvature Pen Tool بخشی از تصویر که حالت محراب دارد را انتخاب می کنم که رنگی باقی بماند و مابقی سیاه و سفید شود.
پس از انتخاب قسمت محراب، Reverse selection را می زنیم تا قسمت بیرون از محراب انتخاب شود.
حالا از مسیر Gradient Map layer> Adjustment ، پنل Gradient Map را باز می کنیم که در این حالت به صورت غیر مخرب عمل می کند.
حتی می توانیم لایه را به صورت Smart Object در بیاوریم و بعد این کار را انجام بدهیم تا تغییرات به صورت غیرمخرب اعمال شود.
پس از باز شدن پنل، به فلش کنار نوار Gradient Map مراجعه کرده و در قسمت Basics ، حالت سیاه و سفید که در Foreground و Background است را انتخاب میکنیم.
اما رنگ مشکی که در اینجا به صورت پیش فرض انتخاب شده ممکن است مشکی تک رنگ نباشد پس روی اسلایدر رنگ دابل کلیک می کنیم و مشکی 100 را وارد میکنیم.
اگر بخواهیم رنگ تیره تری به تصویر حاکم شود می توانیم قسمت وسط اسلایدر را در نوار به سمت تیره تر یا روشنترشدن هدایت کنیم.
همانطور که مشاهده می کنید، فقط بخشی خارج از محراب به شکل سیاه و سفید در آمد و به صورت غیرمخرب بخشی از تصویر را تبدیل به حالت سیاه و سفید کردیم.
اگر در این Info روی هر ی از قسمت های سیاه و سفید قرار بگیریم، مشاهده می کنید که تونالیته رنگ مشکی ۱۰۰ در بخش های سیاه و سفید دیده می شود و قسمت محراب نیز رنگی باقی مانده است.
چون تغییرات را به صورت غیر مخرب انجام دادیم، با استفاده از قابلیت Layer Mask و Brush می توانیم هر بخش از تصویر را به صورت رنگی اضافه یا کم کنیم.
به خاطر داشته باشید که اگر مد رنگ در حالت RGB باشد ممکن است زمانیکه تصویر را برای چاپ می فرستید بازهم تنالیته ای از رنگ های دیگر در تصویر دیده شود. بنابراین، حتما تصاویر یا لوگویی که می خواهید سیاه و سفید چاپ کنید را در حالت CMYK قرار بدهید و در پنل گرادیان مپ چک کنید که در اسلایدر رنگ حتما مشکی ۱۰۰ انتخاب شده باشد.
تغییر رنگ تصویر با استفاده از گرادیان مپ
استفاده از Gradient Map فقط به سیاه و سفید کردن تصویر محدود نمی شود بلکه شما می توانید در پنل Gradient رنگ های مختلفی را روی تصویر قرار بدهید و از Gradient های مختلفی نیز استفاده کنید.
در قسمت Legacy Gradients > Photographic toning نیز تونالییته های مختلفی از رنگ در برنامه فتوشاپ (Photoshop) به صورت آماده وجود دارد که با انتخاب آنها می توانید تصویر تان را با Tintهای مختلف ببینید.
وسعت کار با این بخش، بسیار زیاد است و حتی خودتان می توانید Gradient های مختلف با رنگ های متنوع را ایجاد کنید و روی عکس ها یا لوگوها مورد استفاده قرار بدهید.
همچنین می توانید ازGradient های خاصی که در خود فتوشاپ (Photoshop) وجود دارد، استفاده کرده و رنگ های مختلف را روی به تصویر دراعمال کنید.
فراموش نکنید که استفاده از Gradient با Gradient Map فرق می کند. اگر Gradient را روی تصویر به صورت مستقیم استفاده کنم، روی کل لایه تصویر حاکم می شود در صورتیکه Gradient Map بر روی پیکسل ها اعمال می شود.
عمق رنگ نیز در Gradient Map بیشتر از حالتی است که از گرادیان استفاده کنم.
مثال های بیشتری را می توانید در ویدئوی آموزشی Gradient Map که در وب سایت لوگونومی امکان دانلود آن وجود دارد، ببینید:
دانلود ویدئوی آموزشی آشنایی با Gradient Map