فیلتر Vanishing Point در فتوشاپ (Photoshop) برای ایجاد حالت پرسپکتیو در تصاویر فیلتر بسیار مهم و کاربردی است.
تصویر سازانی که با فیلتر Vanishing Point در فتوشاپ (Photoshop) آشنایی نداشته باشند، برای اینکه حالت Perspective ایجاد کنند از روش های ابتدایی مثل ترسیم Shape با خطوط متداخل که حالت پرستپکتیو را تداعی می کند، مانند تصویر زیر استفاده می کنند:
درحالیکه فیلتر Vanishing Point در برنامه فتوشاپ (Photoshop) دقیقا برای ایجاد حالت پرسپکتیو مورد استفاده قرار می گیرد و نیازی به رسم خطوط به صورت دستی ندارد. فیلتر Vanishing Point باید حتما روی یک لایه خالی اجرا شود و ثانیا در دو حالت زیر امکان استفاده از آن وجود ندارد:
1. لایه در حالت اسمارت آبجکت باشد.
2. تصویر CMYK باشد.
بنابراین تنها ایراد فیلتر Vanishing Point در این است که جز فیلترهای مخرب حساب می شود و استفاده از این فیلتر نیازمند تسلط کافی به قابلیتهای آن است.
چگونه از فیلتر Vanishing Point برای ایجاد پرسپکتیو استفاده کنیم؟
برای استفاده از Vanishing Point ابتدا یک لایه خالی ایجاد می کنیم سپس باید به قسمت Filter > Vanishing Point مراجعه کنیم. همانطور که می بینید یک فضای خالی در اختیار شما قرار می گیرد که در آن حالت پرسپکتیو رعایت شده است.
بنابراین اگر شما یک فضای بسته چهارضلعی بوجود بیاورید، و آن را در تصویر جابجا کنید مشاهده می کنید که کاملا با منطق پرسپکتیو در صفحه جابجا می شود.
اگر حالت Perspective که به وجود می آوریم به رنگ قرمز یا زرد دیده شود مشخص می شود که Perspective مشکل دارد.
بنابراین، باید گوشه ها را جابجا کنیم تا به رنگ آبی دربیاید.
در نوار ابزار بالا، Grid Size از قسمت بالا قابل دسترس است که ریزتر یا درشت تر کردن آن تاثیری روی کار ندارد فقط از لحاظ Visibility تعداد خطوطی که برای پرسپکتیو نمایش داده می شود، بیشتر یا کمتر خواهد شد.
سطحی که ایجاد کردید را با Click & Drag کردن می می توانید جابجا کنید.
از هر قسمتی که بخواهید سطح قائم بر روی سطح اولیه ای که ایجاد کردید ترسیم کنید، باید دکمه Crtl را نگه داشته و از یک ضلع شروع به حرکت به سمت پایین یا به سمت بالا کنید.
به این ترتیب می توانید حالت پلکانی را به وجود بیاورید.
در فیلتر , Vanishing Point Perspective گرد نداریم.
اگر در همین شرایط، روی Ok کلیک کنیم، پرسپکتیوی که ترسیم کردیم در صفجه اصلی ما دیده نمی شود و فقط در صفحه خود فیلتر باقی می ماند.
اما اگر دوباره به Vanishing Point برگردیم همان سطحی که درست کردیم را می بینیم.
اگر بخواهید همین شکل را در خود لایه های فتوشاپ (Photoshop) داشته باشید از قسمت 3خط بالا می توانید گزینه Render Grids to Photoshop فعال کنید و بعد Ok را بزنید.
همین سطح به صفحه نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) منتقل می شود و می توانید با استفاده از قابلیت تصویر سازی که دارید از Gradient یا Pattern یا رنگ خالص رو سطوح استفاده کرده و تصویرسازی را کامل کنید.
همچنین، برای استفاده از این سطح پرسپکتیو می توانیم تصویری را در صفحه فیلتر Vanishing Point ، پیست کنیم.
به عنوان مثال، تصویر زیر را کپی، پیست کرده و با Click & Drag تصویر را حرکت می دهم و به قسمت مورد نظر می آورم.
حالا می توانید تصویر را روی سطوح مختلف به صورت یک پارچه قرار بدهید.
در این حالت، زمانی که Ok را بزنم وقتی به لایه برمیگردیم دقیقا همان شکل را مشاهده می کنیم.
پس از اینکه از صفحه فیلتر Vanishing Point خارج شوید، نمی توانید تغییراتی روی تصویر وجود بیاورید.
فقط اگر دکمه Back Space را بزنیم Vanishing Point را پاک می کند و مجبوریم تصویر را در لایه پاک کنیم و دوباره لایه خالی دیگری درست کرده و به صفحه فیلتر Vanishing Point بیاییم.
چگونه از فیلتر Vanishing Point برای ایجاد پرسپکتیو روی پلن ساختمان استفاده کنیم؟
قابلیت دیگری که فیلتر Vanishing Point دارد این است که بخواهیم روی یک پلن ایجاد شده در نرم افزار مهندسی ، Lay Out کنیم و سطوح مختلفی به وجود بیاوریم.
در تصویر زیر اگر از نمای روبه رو شروع کنیم و بخواهیم مابقی پلن را با حالت پرسپکتیو ایجاد کنیم، امکان پذیر نیست. برای اینکه به درستی از فیلتر Vanishing Point روی پلن ساختمان استفاده کنیم باید از یک زاویه Perspective را شروع کنیم.
به عنوان مثال در این تصویر از سمت راست محیط Perspective را ایجاد کرده و به ترتیب سطوح را ایجاد می کنیم.
چگونه از فیلتر Vanishing Point برای حذف بخشی از تصویر استفاده کنیم؟
گاهی اوقات در تصاویری که خطوط پرسپکتیو در آنها وجود دارد نیاز داریم که بخشی از عکس را حذف کنیم. در ورژن های قدیمی نرم افزار فوتوشاپ، با استفاده از ابزار Stamp Tool یا با Spot Healing Brush tool بخشی از تصویر را به عنوان سمپل انتخاب می کردیم و سعی می کردیم مابقی تصویر را با آن پر کنیم.
اما در تصویری مانند عکس زیر که خطوط کف دارای پرسپکتیو هستند، جایگزینی به درستی انجام نمی گرفت و بخشی از خطوط ناصاف قرار می گرفتند.
در ورژن جدید 2021 برنامه فوتوشاپ می توانیم به راحتی از فیلتر Vanishing Point برای جایگزینی بخشی از تصویر با حفظ پرسپکتیو خطوط استفاده کنیم.
برای این کار ابتدا یک لایه جدید ایجاد کرده و در Vanishing Point با ابزار Plane قسمتی از تصویر را حذف کرده و با Perspective جایگزین آن را ترسیم می کنیم.
برای این کار میتوانیم از ابزار Selection در استفاده کنیم و بخشی از تصویر را به صورت چهار ضلعی از نمای روبه رو جدا کرده و به محل مورد نظرمان در تصویر ببریم.
همانطور که می بینید با Click & Drag کردن با حفظ حالت Perspective حرکت می کند و بخشی از تصویر را پر می کند.
با گزینه های Feather و Heal می توانیم ترکیب بهتری ایجاد کنیم مثلا اگر Heal را روی Luminance بگذاریم، رنگ اطراف به خوبی هماهنگ شده وهیچ اثری از بخش حذف شده باقی نمی ماند. اگر Ok را بزنیم، در لایه خالی قسمت هایی که حذف و اضافه کردیم مشاهده می شود.
روش دیگر، استفاده از Stamp Tool است. اگر در فیلتر Vanishing Point دکمه Alt را نگه داریم، هرجا که می بریم به حالت Perspective از سمپل گرفته شده، بخشی از تصویر را با حفظ حالت پرسپکتیو جایگزین می کند. اگر لازم باشد چند بار این کار را تکرار می کنیم تا بخشی از تصویر که مدنظر ما است به طور کامل جایگزین شود.
چگونه از فیلتر Vanishing Point برای جایگزین کردن بخشی از تصویر استفاده کنیم؟
یکی دیگر از کاربردهای فیلتر Vanishing Point در نرم افزار فوتوشاپ استفاده از این ابزار برای جایگزین کردن بخشی از نمای داخلی با حفظ حالت پرسپکتیو است. این حالت بیشتر برای طراحان داخلی و مهندسین معماری که قصد دارند تغییراتی که در یک محیط ایجاد می شود را به مشتری نمایش دهند، کاربرد دارد.
به عنوان مثال فرض کنید بخواهیم در تصویر زیر، به جای رنگ دیوارها، کاغد دیواری با طرح خاصی را قرار دهیم. برای این کار مراحل زیر را طی می کنیم:
در قسمت Channel بخش هایی که باید حذف شود را به صورت سلکشن جدا می کنیم.
با Alt + Shift + Ctrl + N یک لایه جدید باز می کنیم.
فیلتر Vanishing Point را می زنیم
کل قسمتی را که قرار است کاغذ دیواری جایگزین شود به حالت Perspective در صفحه Vanishing Point انتخاب می کنیم
تصویر کاغذ دیواری را کپی کرده و در صفحه Vanishing Point پیست می کنیم.
تصویر کاغذ دیواری را می کشیم تا داخل پرسپکتیو ایجاد شده قرار بگیرد.
به تصویر اصلی برمی گردیم روی Layer Mask , Layer 1 می دهیم
همانطور که می بینید، بافت بر روی قسمتی از دیوار که انتخاب کرده بودیم قرار گرفت.
حالا می توانیم با انتخاب رنگ و اصلاح آن، کاملا رنگ کاغذ دیواری را با محیط هماهنگ کنیم و حتی اگر نیاز بود از Belnding mode استفاده کنیم.
کاربردهای Vanishing Point در نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) بسیار گسترده است. به عنوان مثال شما می توانید از این فیتر برای قرار دادن نوشته روی تصویر به حالت پرسپکتیو مانند تصویر زیر استفاده کنید:
یا بخشی از پس زمینه تصویر را با والپیپر خاصی بپوشانید. همانطور که در تصویر زیر پله ها با تصویر گل و برگ پوشانده شده اند:
در ویدئوی آموزشی فیلتر Vanishing Point که با تدریس استاد عیوض زاده به طور اختصاصی در وب سایت لوگونومی قرار گرفته می توانید مراحل استفاده از فیلتر Vanishing Point را برای دو تصویر بالا مشاهده کرده و نکات بیشتری را در خصوص این ابزار یاد بگیرید:
دانلود ویدئوی آموزشی استفاده از فیلتر Vanishing Point