در این قسمت از آموزش فتو شاپ که ویدیوی آموزشی آن با تدریس استاد عیوض زاده در سایت لوگونومی قرار گرفته، به معرفی فیلتر Polar Coordinates می پردازیم که یکی از فیلتر های خیلی کاربردی است و در قسمت های مختلفی می شود از آن استفاده کرد.
برای درک بهتر این فیلتر، مثال های زیر را با هم بررسی می کنیم.
کاربرد ابزار Polar Coordinates روی شکل
فرض کنید یک مستطیل باریک در یک لایه به وجود بیاورید.
زمانی که این مستطیل وسط صفحه قرار گرفته، به مسیر زیر می رویم:
Filter > Distort > Polar Coordinates
همان طور که مشاهده می کنید تصویر به صورت یک قوس در می آید.
گزینه های Rectangular To Polar , Polar to Rectangular با هم متفاوت هستند.
اگر قوس کامل شده است به این خاطر است که مستطیل از دو طرف از صفحه فاصله دارد اگر سر و ته آبجکت را به صفحه بچسبانم، و دوباره همان فیلتر Polar Coordinates را به کار ببرم تصویر تبدیل به بیضی می شود.
اگر تصویر اولیه به صورت مربع بود، پس از اعمال فیلتر Polar Coordinates، به شکل دایره در می آمد.
کسانی که کار طراحی فرش انجام می دهند، هنگام طراحی کناره نیاز به شکلی به صورت یک چهارم دایره دارند و دفرمگی ها ممکن زیاد افزایش یابد که کار را خراب می کند محاسبه این که چگونه یک شکل را مثل همین مستطیل به صورت یک چهارم دایره در بیاوریم بستگی به تقسیمبندی ما در این صفحه دارد.
برای این کار، با استفاده از قسمت New Guide layout مستطیل را به ۴ قسمت تقسیم می کنیم.
اگر همین مستطیل را تا 4/3 کوچکتر کنیم و دوباره همین فیلتر را به کار ببریم مشاهده می کنیم که یک قسمت از دایره کامل کم شد و خیلی دقیق انجام شد.
کاربرد ابزار Polar Coordinates روی تصاویر
برای مثال تصاویر زیر را از نمای شهری در نظر بگیرید که می خواهیم با استفاده از ابزار Polar Coordinates، سر و ته آن را به هم چسبانده و به صورت گرد در بیاوریم.
اگر همین تصویر را به صورت Polar to Rectangular در بیاوریم به حالت بیضی شکل در می آید یعنی دریایی که در تصویر اصلی می بینیم، دور تا دور کار می افتد و قسمت نمای شهری داخل.
حالا اگر بخوایم برعکس شود، در Image Size سایز تصویر را به نحوی تغییر می دهیم که به شکل مربع در بیاید. یعنی عدد مشابهی را برای طول و عرض تصویر قرار داده و زنجیره را نیز برمی داریم.
چون قرار است از Polar to Rectangular استفاده کنیم، دفرمگی که در تصویر ایجاد شده را جبران می کند. وقتی تصویر به صورت مربع در آمد آن را ۱۸۰ درجه برمی گردانم.
نکته: اگر Object های دیگری در لایه های دیگر داشته باشیم، فقط یک لایه ای تحت تاثیر ابزار Polar Coordinates قرار می گیرد، که روی آن قرار داریم.
این ابزار در حالت Smart Object نیز کار می کند.
اگر خطوط اضافی پس از استفاده از ابزار Polar Coordinates روی تصویر بوجود آمد، با ابزارهای ویرایشی می توان این خط و خطوط را برطرف کرد و با اصلاح رنگ و نور کار را به پایان رساند.
کاربرد ابزار Polar Coordinates برای تصویر سازی
یکی از تکنیک هایی که در ابزار Polar Coordinates به کار می رود و در فضای مجازی مثل اینستاگرام کاربرد زیادی دارد و اکثر طراحان حرفه ای از آن استفاده می کنند، این است که با انتخاب Subject و استخراج پیکسل ها کارهای جالبی انجام می دهند که حالت استرچ دارد.
برای این کار Select Subject را می زنیم تا Subject انتخاب شود سپس یک Selection از این Subject می گیریم تا استخراج یک سری رنگی را که لازم داریم، به صورت خطی انجام دهیم.
روش های مختلفی را می توانیم به کار ببریم. می توانیم از ابزار Rectangle Tool به صورت خیلی باریک استفاده کنیم و همچنین از ابزار Single Row Marquee Tool به صورت یک پیکسل می شود استفاده کرد. زمانی که روی صفحه کلید می کنیم، هر قسمتی که Transparency نباشد را می توانیم انتخاب کنیم.
فراموش نکنید که د ابتدا لایه را تبدیل به Smart Object کنید.
می توانید زاویه تصویر را تغییر بدهید و از Guideline استفاده کنید تا ببینید رنگ ها از کدام بخش از تصویر انتخاب می شوند.
همانطور که می بینید دو لایه یک پیکسلی از تصویر را ايجاد کردیم.
تصویر را دقیقاً در زاویه خودش قرار می دهیم و حالا 2 دیتای یک پیکسلی که از این تصویر دریافت کردیم را روی تصویر قرار می دهیم.
لایه Background را خاموش کرده و به جای آن یک لایه سفید می گذاریم.
Guideline را برداشته و تک تک لایههای انتخاب شده را بزرگ می کنیم.
برای این کار، دکمه Ctrl را نگه داشته، Ctrl + T را می زنیم و آن را بزرگ می کنیم.
چگونگی استفاده از این دولایه در کنار هم به خود شما بستگی دارد. مثلا می توانید آنها را بدون فاصله کنار همدیگر قرار بدهید 2 لایه را با هم Merge کنیم و هرجایی از صفحه که بخواهیم قرار بدهیم.
در نهایت لایه را Smart Object کرده و Polar to Rectangular را انتخاب می کنم. همانطور که می بینید دقیقاً مثل یک دیسکی شد که در اینجا حاکم شده است.
حالا Object را به شکل دلخواه روی این لایه قرار می دهیم. به عنوان مثال، روی لایه ۲ Layer Mask می دهیم و با ابزار Brush شروع به حذف کردن قسمت هایی که لازم نداریم می کنیم
بره منطور تکمیل این کار شاید لازم باشد که زیر سوژه، سایه بیاندازم که با استفاده از Drop shadow می توان زاویه سایه را نیز تغییر داد.
همانطور که می بینید تصویرسازی با ابزار Polar Coordinates در برنامه فتوشاپ (Photoshop) ، همین راحتی انجام می شود.
Polar to Rectangular را به روش های مختلفی میشود به کار برد و حالت های مختلفی را با آن تجربه کرد. برای مشاهده تصویر سازی های بیشتر و تسلط پیدا کردن بر ابزار Polar Coordinates توصیه می کنیم، ویدئوی آموزشی این مبحث را از سایت لوگونومی دانلود و مشاهده کنید:
ویدئوی آموزش ابزار Polar Coordinates در نرم افزار فوتوشاپ