یکی از قسمت های بسیار مهم فتوشاپ (Photoshop) ، Layer Style است که با استفاده از آن می توانیم حالت های مختلفی را از لحاظ افکت و نورپردازی برای یک Object یا یک لایه انجام بدهیم. جزئیات کامل ابزارهای موجود در این پنل در ویدئوی آموزشی لیر استایل (layer style) به طور اختصاصی برای وب سایت لوگونومی توسط استاد عیوض زاده تدریس شده و می توانید این فیلم اموزشی را از لینک زیر دانلود کنید:
دانلود ویدیوی آموزش لیر استایل (layer style) در برنامه فتوشاپ (Photoshop)
در این مقاله بخشی از قابلیت های این پنل را با هم بررسی می کنیم.
سه بعدی کردن آبجکت در برنامه فتوشاپ (Photoshop)
اگر بخواهیم یک Object را در لایه سه بعدی کنیم باید بخشی از آن را تیره تر و بخش دیگر را روشن تر کنیم. این تیرگی و روشنایی باعث میشود که حالت حجم را در Object حس کنیم.
همانطور که مشاهده می کنید با استفاده از قابلیت تیره سازی Doge And Burn حالتی را به وجود می آوردیم که برجستگی روی Object نشان داده شده است:
با تضاد تیره و روشن می توانیم یک دایره را به حالت کروی شکل نشان بدهد.
با قابلیت های در Layer Style نیز میتوانید به یک Object حالتی بدهید که رنگ و نور پردازی آن فرم سه بعدی را تداعی کند. استفاده از افکت های لیر استایل (layer style) کاملا غیر مخرب است و می توانید تک تک Effect هایی که به هر Object دادید، روشن و خاموش کنید و ببینید چگونه روی آن تاثیر می گذارد.
برای باز کردن Layer Style باید روی یک لایه، دابل کلید کنید. اما قبل از اینکه ببینیم چطور می توان از قابلیت های لیر استایل (layer style) برای تغییر رنگ و نورپردازی تصویر استفاده کرد، می خواهیم ببینیم چطور افکت های یک آبجکت را عینا به آبجکت دیگری منتقل کنیم.
انتقال افکت های یک آبجکت به آبجکت دیگر
فرض کنید از قابلیت های Layer Style استفاده کردیم و از ترکیب چند Effect حالت سه بعدی زیر را برای حرف p بوجود آوردیم.
حال می خواهیم همین افکت ها را به حرف دیگری منتقل کنیم.
ابتدا با Pen Tool یک Object فرضی مثلاً حرف A را در کنار P با یک ترسیم خیلی ساده ایجاد می کنیم.
حالا اگر بخواهیم Effect های آبجکت دیگر را مستقیماً به این Object بدهیم به چند روش زیر می توانیم این کار را انجام بدهیم:
روش اول برای کپی کردن layer style
Alt را نگه داریم
Effect را از لایه پایین کشیده و به لایه بالا ببرم
به این ترتیب، حرف A نیز همان شکل را به خودش می گیرد.
اما در این روش بخشی از افکت ها مانند Blanding Option که بخش مهمی است منتقل نمی شود. پس توصیه می کنم از روش دوم استفاده کنید.
روش دوم برای کپی کردن layer style
کلیک سمت راست کنید روی FX ، Copy Layer Style را بزنید
سپس روی لایه دیگر Paste Layer Style را انتخاب کنید
نکته: از طریق Copy Paste کردن نمی توانید این کار را انجام بدهید.
همگام سازی سایز Effect با آبجکت
نکته مهم دیگر این است که اگر Ctrl + T را بزنیم و سایز آبجکت را کوچکتر کنیم ، Effect همگام با Object کوچکتر و بزرگتر نمیشود و این مسئله ممکن است که ایجاد مشکل کند.
بنابراین، اگر خواستید Object که Layer Style دارد را کوچکتر و بزرگتر کنید ابتدا باید مشخص کنید که چند درصد آن را کوچکتر کردید که در Transform مشخص می شود.
مثلا اگر ترنسفرم روی عد۳۰ درصد باشد یعنی شما ۷۰٪ آبجکت را کوچکتر کردید.
بنابراین باید افکت Effect آن نیز %۷۰ کوچک بشود. برای این کار روی لایه، کلیک سمت راست می کنیم و در قسمت Scale Effects ، گزینه Scale را روی 70% قرار میدهیم. به این ترتیب، Effect به میزان دقیقی مثل خود Object کوچک تر می شود.
استفاده از افکت های یک لایه روی لایه خالی
نکته بسیار مهم دیگر این است که اگر یک لایه خالی داشته باشیم، می توانیم Effect یک لایه را کپی کرده و در لایه بالاتر Past کنیم. به این ترتیب، اگر با ابزار Brush ، شروع به ترسیم در لایه خالی کنید، Harness با همان افکت شروع به کشیدن آبجکت می کند. از این تکنیک می توانید در نقاشی دیجیتال یا طراحی و ساخت لوگو استفاده کنید.
ایجاد Effect با لیر استایل (layer style) در برنامه فتوشاپ (Photoshop)
فرض کنید شکل زیر را به صورت Shape Layer در یک لایه خالی به وجود بیاوریم. یک دابل کلیک روی لایه می کنم و از FX وارد قسمت Bevel & Emboss می شویم.
در این بخش می توانیم Effect هایی را به Object بدهیم که سطح روی Object را برجسته کنیم.
در گزینه Style حالت Inner Bevel یعنی قسمت تیره و روشن به سمت داخل است و حالت Outer Bevel به سمت خارج است.
در Highlight می توانیم تعیین کنیم که این تیرگی و روشنایی از یک سرچشمه نور بتابد.
زاویه نور را نیز می توانیم تغییر بدهیم .
از قسمت Opacity می توانیم رنگ را کم و زیاد کنیم .
حالت Emboss ترکیب بیرون و داخل با هم است.
Pillow Emboss یک مقدار حالت شدیدتری نسبت به حالت قبلی دارد
برای استفاده از حالت Stroke Emboss باید Stroke حتما فعال باشد تا زمانی که آن را افزایش می دهیم، روی همان سطح Stroke برجستگی ایجاد کنیم.
یادمان باشد که در فتوشاپ (Photoshop) حالت سه بعدی نداریم، فقط با تضاد تیرگی و روشنایی می توانیم این حالت را ایجاد کنیم.
در حالت Emboss گزینه Up یعنی برجستگی به سمت بیرون و حالا Down یعنی به سمت داخل باشد.
در preview می بینید که چه کاری انجام می دهید.
با ابزار Size میزان برجستگی را کم و زیاد می کنید.
Soften لبه هایی که به وجود آمده را به صورت ۴۵ درجه نرمتر می کند.
قسمت آلبوم را برای دادن بافت و جنسیت به ابجکت می توانید در حالت های مختلف قرار دهید و اگر در قسمت Contour یک کلیک کنید می توانید خودتان متریال لبه را تعیین کنید که نور بر اثر برخورد با آنجا چه فرمی به خودش بگیرد. این حالت را می توانید Save کنید و برای دوستانتان بفرستید.
هر رنگی که در باکس رنگ است میتوانید به آبجکت بدهید. اگر در حالت نرمال قرار بگیرید، رنگ را به صورت مستقیم در آن محل نمایش می دهد.
Contour مضاعف هم داریم شما می توانید هر تعداد Contour که بخواهید اضافه کنید و تغییراتی را بوجود آورید.
می توانید پترن ها را نیز به صورت یک برجستگی روی سطح قرار بدهید یا با Scale سایز آن را کوچک و بزرگ کنید.
در قسمت Stroke که همان خط دور یک Object است می توانید سایز را تغییر بدهید یا با Position محل قرارگیری آن را در حالت های Outside , Inside , center و Blend Mode تنظیم کنید.
رنگ استروک و Opacity آن نیز کم و زیاد می شود که در مقوله چاپ مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر حالت Color را به Gradient تغییر بدهید می توانید از حالت های مختلفی استفاده کنید یا زاویه را تغییر بدهید و Scale را بزرگتر و کوچکتر کنید.
ابزارهای Inner Shadow و و Drop Shadow در لیر استایل
در لیر استایل (layer style) دو بخش مهم Inner Shadow و Drop Shadow را داریم که با استفاده از آنها نیز می توانیم برجستگی و فر رفتگی ایجاد کنیم.
فرض کنید دو مجموعه Object در سمت چپ و راست داریم به یکی افکت Drop Shadow و دیگری Inner Shadow می دهیم.
Drop Shadow
رنگ سایه زیر Object بهتر است رنگ مشکی باشد.
Opacity , Distance , Size سایه را می توانیم تغییر بدهیم.
با گزینه Spread میزان انتشار سایه را می توان بیشتر کرد.
با Click Drag کردن روی Object می توانید محل قرارگیری سایه را تغییر بدهید.
در Drop Shadow سایه به سمت بیرون است
حالت Inner Shadow
حالت Inner Shadow با Drop Shadow تفاوت بسیار زیادی دارد. در حالت Inner Shadow سایه داخلی ایجاد خواهیم کرد.
در این حالت هم می توانیم Opacity را افزایش یا کاهش بدهیم.
Distance , Choke , Size را تغییر بدهیم.
زاویه را نیز می توانیم به نحوی تغییر دهیم که داخل خود Object افتاده باشد و چشمم خطا می کند که فکر می کنیم فرورفتگی ایجاد کرده است.
افکت سایه روی متن
روی یک نوشتار نیز می توانیم همین حالت را با Inner Shadow و Drop Shadow به وجود بیاوریم.
مثلا در دو نوشتار زیر به یکی Drop Shadow و دیگری Inner Shadow دادی که دو حالت متفاوت به وجود آمده و فرورفتگی و برجستگی را به این شکل توانستیم نمایش بدهیم.
بازخوانی افکت در لیر استایل
برای بازخوانی فایل های افکت می توانید در قسمت Styles در فتوشاپ (Photoshop) فایل هایی با فرمت ASL را اضافه کنید و برای این کار به وب سایت های مختلف می توانید مراجعه کنید و Style Layer ها را دانلود کرده و سپس روی ۳ خط کلیک کرده و Import Style را بزنید.
در این پنل می توانیم هر Style را که بخواهیم اضافه کنیم.
برای این کار روی استایلی که قرار گرفتیم دابل کلیک می کنیم و در بالای دیالوگ باکس روی قسمت New Style کلیک می کنیم و همین Style که مورد استفاده قرار گرفته را اضافه می کنیم.
گزینه Include Layer Blending Options حتما باید فعال باشد اما گزینه Add To My Current Library فعال نکنید چون به Cloud نرم افزار متصل می شود و ممکن است کامپیوترتان هنگ کند.
Ok را می زنیم و افکت به این قسمت اضافه می شود.
حالا اگر Subject دیگری داشته باشیم و بخواهیم همین Style را به آن بدهیم، با یک کلیک همان Effect داده می شود.
قسمت Inner Glow
Inner Glow حالتی است که می تواند درون خودش رنگی را به صورت یک نور داشته باشد. مثلا اگر Object من سفید باشد می توانم از رنگ آبی استفاده کنم تا یک نوری را به صورت داخلی به شکلی که می بینید داشته باشد.
این نوردهی را می توانیم روی Center یعنی مرکز آبجکت یا روی Edge یعنی لبه ها ایجاد کنیم.
حالت Satin
این گزینه برای ایجاد جنس ساتن روی آبجکت است اگر از رنگ مشکی استفاده کنیم و Distance , Size را به حداقل برسانیم، همانطور که مشاهده می کنید یک Object با رنگ مشکی داریم که دو Object دیگر در درون خودش است که بهصورت متداخل قرار می گیرند و ایجاد بافت می کنند.
هرچقدر سایز را بالا بیاوریم محو تر شده و تداخل این ها با همدیگر حالت های مختلفی را ایجاد می کند و جنسیت Satin یا همان پارچه ساتن را به نمایش می گذارد.
Color Overlay
از کاور اورلی زمانیکه بخواهیم یک رنگ را به صورت مستقیم روی آبجکت قرار بدهیم، استفاده می شود. حتی اگر Object رنگ دیگری باشد می تواند با آن ترکیب شود و با Opacity هم شدت آن کم و زیاد می شود.
Gradient Overlay
با این گزینه می توانم هر Gradient را به صورت مستقیم بر روی Object ایجاد کنم و دیگر لازم نیست در لایه کار خاصی انجام بدهم. از همین جا Opacity , Style , Angle , Scale را می توانیم کم و زیاد کنیم.
Pattern Overlay
به این ابزار در پنل لیر استایل (layer style) برنامه فتوشاپ (Photoshop) ، هر Pattern که داشت باشید را میتوانید به Object داده و سایز و زاویه آن را تغییر بدهید و حتی اگر Pattern جدیدی ایجاد کرده باشیم می توانیم به این قسمت اضافه کنیم.
Outer Glow
با این ابزار در پنل لیر استایل (layer style) برنامه فتوشاپ (Photoshop) ی توانم رنگی را به سمت بیرون بیاورم که با Spread شدت آن ، کم و زیاد می شود.
نکته بسیار جالبی که در فتوشاپ (Photoshop) 2021 وجود دارد این است که اگر با هر رنگی Drop Shadow را به هر Object بدهیم، حالت ثانویه ای می توانیم داشته باشیم.
به این ترتیب که ابتدا یک سایه اولیه به خود Object به صورت تخت می دهیم حالا سایه دوم را ایجاد می کنیم که شدت آن کمتر باشد و فاصله بیشتری داشته باشد.
برای هر کدام از این ها روی Plus که بزنیم ، یک Drop Shadow جدید اضافه می شود و هر تغییری در Drop Shadow پایینی انجام بدهم، سایه قبلی سر جای خودش باقی می ماند.
پاک کردن یک Layer Style
برای پاک کردن یک Layer Style باید روی لایه کلیک سمت راست بزنیم و Clear Layer Style را انتخاب کنیم که کلا لیر استایل (layer style) را از لایه ما پاک می کند .
تبدیل لیر استایل (layer style) به لایه
نکته مهم تر این است که اگر خواستیم Layer Style تبدیل به لایه شده و از حالت Effect خارج بشود، کلیک سمت راست کرده، Create Layer را میزنیم تا آن را تبدیل به لایه کند.
با انتخاب این گزینه، لایه های متعددی زیر Object اصلی قرار می گیرد که هر کدام مربوط به یک افکت می شود.
گزینه Global Light
نکته بعدی در مورد ایجاد تاثیر نور روی آبجکت ها است. اگر کلیک سمت راست را بزنیم و گزینه Global Light را فعال کنیم، هر Object که نور آن را تغییر می دهیم روی Object های دیگر نیز تاثیر گذار خواهد بود.
اگر نور را روی یک Object تغییر بدهیم و روی دیگری تاثیر نگذارد به این علت است که در قسمت Effect هایی که به کار بردیم گزینه Use Global light فعال نبوده است، به همین دلیل زمانی که نور مرکزی را برای یک Object یا روی یک لایه دیگر تغییر بدهیم فقط روی Object همان لایه تاثیر می گذارد.
افزودن واتر مارک به تصاویر
اگر بخواهیم در تصویر، یک نوشتار یا Water Mark بگذاریم، یکی از راهکارهای سریع استفاده از ابزارهای لیر استایل (layer style) برای افکت دادن به نوشته است. البته برای این کار باید تفاوت بین Fill و Opacity را نیز بدانید و به درستی از آنها استفاده کنید.
اگر بخواهم یک Water Mark درست کنم یا حتی Effect به یک لایه بدهم به راحتی پنل لیر استایل (layer style) را باز کرده یکی از گزینه ها را انتخاب می کنم مثلا از قسمت Bevel & Emboss یک برجستگی روی نوشته ایجاد می کنم.
سپس در Layer Style گزینه Fill را کاهش می دهم تا به این ترتیب فقط رنگ نوشتار کاهش یابد و افکت آن باقی بماند. بنابراین، حالت برجستگی روی سطح ایجاد شده و می توانید با تنظیماتی که در این بخش وجود دارد حالت واترمارک را به نوشتار بدهید.
نکته اینجا است که این نوشته را هر جای تصویر ببریم با پس زمینه ترکیب می شود و افکت ایجاد شده با Layer Style را به خودش می گیرد.
اگر Fill را دوباره برگردانیم رنگ نوشتار برمیگردد اما وقتی Fill پایین باشد ، Effect سر جای خودش باقی می ماند و فقط رنگ نوشتار کم می شود.
ایا به خود تصویر می توان Layer Style داد ؟
در صورتیکه تصویر قفل نباشد می توان از لیر استایل (layer style) استفاده کرد و افکت های مختلفی آن داد.
به عنوان مثال اگر افکت Gradient را به تصویر بدهیم، می توانیم اپسیتی آن را کم کرده و در حالت های مختلف Blend Mode نیز قرار بدهیم.
نکته: هرجا ابزار Gradient را به کار بردید حتما Dither را فعال کنید تا افکت پله پله نشود.