در این قسمت از آموزش فتوشاپ (Photoshop) که ویدئوی آموزشی آن به طور اختصاصی توسط استاد عیوض زاده تدریس شده و در سایت لوگونومی در دسترس است به به معرفی بخش LUT یا Look Up Table می پردازیم تا ببینیم که چگونه از این فرمان برای تغییر رنگ و نور تصویر می توانیم استفاده کنیم.
در ویدئوی آموزشی Layer Style نحوه کار کردن برای تغییر رنگ و نور تصویر و تبدیل حالت روز به شب را آموزش دادیم. اما برای اینکه بتوانیم چنین تغییراتی روی تصویر بوجود بیاوریم می توانیم از فرمان LUT نیز استفاده کنیم.
چگونه تصویری که در روز است به شب تبدیل کنیم؟
اگر بخواهیم تصویری که به صورت روز است را به شب تبدیل کنیم می توانیم از ترکیب فرامینی که در قسمت Adjustment Layer وجود دارد، استفاده کنیم.
در روش مخرب، می توانیم با باز کردن دیالوگ باکس Color Lookup از مسیر Image > Adjustments > Color Lookup اقدام به تغییر رنگ و نور تصویر کنیم. برای استفاده از این فرمان بهتر است Mode عکس در حالت RGB باشد.
در دیالوگ باکس این فرمان، بخش Lookup Table را می بینیم که عبارت 3D LUT جلوی آن نوشته شده است. Lookup Table یعنی نور و رنگی که می تواند در تصویر نمایش داده شود. اگر به قسمت 3D وارد شویم، یک سری حالت های از پیش تریف شده را مشاهده می کنیم که با انتخاب هرکدام، نور و رنگ مربوطه روی تصویر مشاهده می شود.
مثلا اگر روی حالت Moonlight قرار بدهیم، نور و رنگ عکس به شکل زیر در می آید:
قسمت Data Order برای این است که مشخص کنیم کدام یک از حالت های RGB و BGR در اولویت قرار بگیرد. در حالت RGB رنگ قرمز بر تصویر حاکم می شود اما در حالت BGR به صورت Invert شده عمل می کند.
چون تغییرات رنگ و نور تصویر با فرمان Color Lookup به صورت ترنزیشن روی عکس تاثیر می گذارید، برای جلوگیری از پله ای شدن بهتر است دکمه Dither را حتما فعال کنید.
تغییر رنگ و نور تصویر برمبنای تصویر دیگر
گاهی اوقات شما نیاز دارید که حالت رنگ و نور یک تصویر را به عکس دیگری منتقل کنید. برای این کار اگر دیالوگ باکس کالر لوکاپ (Color Lookup) را از قسمت Adjustment Layer باز کنید و روی گزینه Abstract کلیک کنید یک سری فایل های با فرمت ICC Profile می توانید وارد کنید که پروفایل یک عکس را با یک رنگ دیگر تغییر بدهیم.
گر لینکی داشته باشید نیز می توانید در Device Link ان را به ICC Profile وارد کنید و رنگ و نور عکس را با آن تغییر بدهید.
اگر بخواهید به صورت غیر مخرب از فرمان کالر لوکاپ (Color Lookup) استفاده کنید یا باید لایه را در حالات Smart Object قرار دهید یا این فرمان را از Adjustment Layer باز کنید.
اگر Color Lookup را از ادجاستمنت لیر باز کنید، یک حالت Filter Mask نیز در دسترس شما است که با استفاده از آن می توانید فقط روی نور و رنگ بخشی از تصویر، تاثیر بگذارید.
نکته: اگر عکس در حالت CMYK باشد، از گزینه 3D LUT نمی توانیم استفاده کنیم پس حتما باید مد رنگ را به حالت RGB برگردانیم تا وقتی به قسمت Color Lookup می رویم، گزینه 3D LUT فعال شود.
چگونه می توانیم به کالر لوکاپ (Color Lookup)، فایلی حاوی رنگ و نور را اضافه کنیم؟
فرض کنید یک سری عکس دارید که به صورت سریالی از یک سوژه گرفته شده و می خواهید با استفاده از قابلیت کالر لوکاپ (Color Lookup) Color Lookup استفاده کنید تا رنگ و نور تمام آنها از حالت روز به شب تغییر پیدا کند و تغییر حالت ها یکسان باشد.
برای این کار می توانید ابتدا روی یکی از عکس ها، تنظیمات مورد نظر خود را با استفاده از ابزارهای مختلف انجام بدهید، سپس تغییراتی که برای اصلاح رنگ و نور عکس انجام دادید را به فرمت LUTذخیره کرده و از طریق پنل کالر لوکاپ (Color Lookup) آن را در بقیه عکس ها به کار ببرید.
مثلاً در عکس زیر از چند فرمان به ترتیب زیر استفاده کرده ایم:
از پنل Brightness Contrast رنگ و نور را تغییر داده ایم.
از پنل Levelsمجددا اصلاح نور و رنگ را انجام دادیم.
در نهایت از پنل Curves استفاده کردیم و حالت شب را به تصویر داده ایم.
پس از انجام همه این تغییرات، همه لایه ها را انتخاب میکنیم و وارد قسمت File > Export > Color Lookup Table شده و به نام دلخواهی مثلا My Color Changes در قسمت Description با فرمت 3DL , CUBE , CSP , ICC Profile ذخیره می کنیم.
حالا اگر بخواهیم روی عکس دیگری همین تنظیماتی که ذخیره کردیم، بازیابی شود، مراحل زیر را طی می کنیم:
عکس را در برنامه فوتوشاپ باز می کنیم.
پنل Adjustment > Color Lookup را باز می کنیم.
از قسمت کالر تیبل، نامی که ذخیره کرده بودیم را انتخاب می کنیم.
همانطور که می بینید رنگ و نور تصویر شبیه به تصویر قبلی، تغییر پیدا می کند.
اگر بخواهیم سریعتر کار کنیم، می توانیم از لایه هایی که تغییرات را اعمال کردیم در تصویر اول کپی بگیریمو در عکس دیگر پیست کنیم.
در ویدئوی آموزشی آشنایی با فرمان کالر لوکاپ (Color Lookup)، مثال های بیشتری برای کار با این ابزار ارائه شده است که برای تسلط پیدا کردن بر این فرمان می توانید فایل ویدیویی ان را از سایت لوگونومی دانلود کنید.